2008. december 9., kedd

Ostorkalács



Hozzávalók:

Tészta:

40 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
6 dkg cukor
1.5 dl tej
6 dkg vaj / margarin
1 csipetnyi só
2 tojás

Töltelék:

5 dkg mazsola
10 dkg marcipán massza
10 dkg hámozott mandula
5 dkg lekvár

Szirup:

1 evőkanál cukor
1 evőkanál víz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverjük az 1 kávéskanál cukorral édesített, langyos tej felét, és a szélekről ráhúzogatunk egy kis lisztet. Letakarjuk, 15 percig kelesztjük.

A maradék tejben elkeverjük a többi cukrot, a sót, a tojásokat, és a meglangyosított vajat, több részletben a liszthez adjuk, s alaposan kidolgozzuk.
Tiszta konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A marcipánt átgyúrjuk, s apró kockákra vagdossuk. (Én még többet is tudtam volna tenni hozzá szívem szerint.)
A mandulát is kis darabokra vágjuk, s a mazsolával együtt a lekvárba keverjük.

A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, sütőpapíron téglalap alakúra nyújtjuk, s a papírral együtt áthúzzuk egy sütőlemezre.
Hosszanti irányban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, óvatosan bejelöljük, s a két szélső harmadot kissé rézsútosan, a jelölésig kb. 2 cm széles csíkokra bevagdossuk éles késsel.
Középre halmozzuk a tölteléket, és egyenletesen elosztjuk rajta a marcipánt (a marcipánból, ha többet teszünk, még finomabb).
Az egyik végét felhajtjuk a töltelékre, majd jobbról is, balról is egy - egy tésztacsíkot fektetünk egymásra keresztben, végül a másik végét a fonat alá hajtjuk.

Letakarjuk a tésztát, s 20 percig kelni hagyjuk.

Előmelegített, 200 °C - os sütőben, kb. 35 percig sütjük.
(A sütő aljába tegyünk a sütés idejére egy kislábasba forró vizet, mivel gőzben szebben sül a kalács.)

Közben a cukrot a vízzel felforraljuk, kivesszük a kalácsot, megkenjük vele a tetejét, s további 10 -15 percet sütjük, míg szép fényesre pirul.
Miután kihűlt, szeletelve kínáljuk.

Úgy is készíthetjük, hogy sütés előtt megkenjük felvert tojással, és mandulaforgáccsal megszórjuk.

Forrás: Nők Lapja

Nincsenek megjegyzések: