2008. december 18., csütörtök

Csurgatott fánk



Hozzávalók:

1.25 l tej
1.25 dl víz
5 dkg vaj / margarin
csipetnyi só
20 dkg liszt
6 tojás
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
3 cl rum
1/4 kávéskanál őrölt fahéj

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tejet és a vizet felforraljuk a vajjal és a sóval, hozzáadjuk a szitált lisztet, és állandó keveréssel addig főzzük, míg elválik az edény falától, a tészta alja pedig kifehéredik.

Levesszük a tűzről, a masszát hagyjuk kissé lehűlni, majd egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáit a robotgép dagasztó spiráljával.
Folyós, de sűrű krém lesz belőle, amit ízesítünk a citrom-, és narancshéjjal, a fahéjjal, és a rummal.

Egy nagyobb serpenyőben bő két ujjnyi olajat felforrósítunk.
A masszát egy kb. 8 mm átmérőjű csőrrel ellátott habzsákba töltjük (tölcsér is megfelel), és az olajba csigákat csurgatunk.
Számítsunk arra, hogy a csigák megduzzadnak a sütés folyamán.
(Egy-egy csiga után fogjuk be az ujjunkkal a cső végét.)

Mindkét oldalon két-két percig süssük aranybarnára a csigákat.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk az olajat, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: