2008. december 10., szerda

Karácsonyi töltött kalács





Hozzávalók:

Tészta:

3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl tej
30 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
2 tojássárgája
3 dkg vaj / margarin

Töltelék:

Mákos:

15 dkg darált mák
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
3 dkg mazsola
4 evőkanál tej

Diós:

15 dkg darált dió
6 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
reszelt narancshéj
3 dkg mazsola
4 evőkanál tej

Túrós:

15 dkg áttört túró
6 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dkg vaj
2 tojássárgája
reszelt citromhéj
3 dkg mazsola

Kenéshez: 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az egy kávéskanál cukorral ízesített 1 dl langyos tejbe morzsolt élesztőt, erre egy kis lisztet húzunk, letakarjuk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk.
A maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojások sárgáit összedolgozzuk a többi tejjel, a szitált liszttel, s a végén adjuk hozzá a margarint. Hólyagos tésztát dagasszunk belőle (lágyabb állaga legyen), takarjuk le, és kelesszük kétszeresére (kb. 30 – 40 perc).
A töltelékhez való anyagokat külön-külön összekeverjük.

Egy kb. 25 – 28 cm átmérőjű koszorú-formát, vagy egy 2.5-3 l-es kuglóf-formát, amelynek lyukas a közepe, jó alaposan kenjünk ki vajjal.(Más formában is készíthető.)
A tésztát lisztezett deszkára borítsuk, jól gyúrjuk át, és nyújtsuk ki nagy téglalapra, majd vágjuk 3 darab 15 cm széles csíkra. A csíkok közepére halmozzuk a töltelékeket, s tekerjük fel őket. A rudakból laza fonatot készítsünk, a két végét nyomjuk össze, és helyezzük a formába.
Takarjuk le, és kelesszük addig, amíg teljesen kitölti a formát a tészta (újabb 30 - 40 perc).

Tetejét kenjük meg olajjal elkevert tojássárgájával, ettől szép fényes lesz.
Előmelegített, 200 °C - os sütőbe tegyük (a sütő aljába tegyünk egy kis lábasba forró vizet a gőz miatt), és 50-60 percig süssük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni kb. 20 percig, utána csúsztassuk rácsra, és ha kihűlt, akkor szeleteljük.
Tálaláshoz lapos tálcára tegyük, tetejét hintsük meg nagyon vékonyan porcukorral.

A kalácsfonás módjainak több videója itt található.

A fotó illusztráció.
Forrása: Flickr

Nincsenek megjegyzések: