2008. december 10., szerda

Krémes




Mindenkinél előfordul, hogy időnként marad felesleges tojásfehérje a sütés során. Van, aki egyszerűen kiönti, ami nagy pazarlás az ilyen árak mellett, vannak olyanok, akik megpróbálják hasznosítani.
Én általában azt csinálom ilyenkor, hogy kis műanyag dobozokban (margarinos, stb.) elteszem a mélyhűtőbe, ráírom, hány darab van bennük, és előveszem, amikor olyan recepthez szükséges.

Nos, hát ilyen ez a krémes is.
A tésztája nem leveles vajas tésztából van, kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele!
A süteményt könnyű elkészíteni, és nagyon finom!

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
1 tojássárgája
1 dl tejföl
1 evőkanál ecet
csipetnyi só

Krém:

4 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
9 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1.2 liter víz

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk, és hűtőbe tesszük akár 1-2 órára is, mert könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál.

Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy közepes méretűt), amelynek van mélysége.
A továbbiakban sütőpapíron kinyújtjuk külön-külön a tésztát két lapban. Kicsit nagyobbra, mint a tepsi alja, ugyanis sülés közben kissé összeugrik a tészta.
A papírral együtt ráemeljük a megfordított tepsire, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kisütjük őket, értelemszerűen ezt is külön.
A kinyújtott nyers lapot villával szurkáljuk meg, mert a tészta a sütés folyamán felpúposodhat. Így is felpúposodik, de ez a tészta jellegénél fogva történik, tehát ne legyen senkinek lelkiismeret furdalása emiatt…
Gyorsan sül, kb. 15 perc alatt, amikor pirosodik a teteje, akkor jó.

A krémhez a pudingokat a 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel csomómentesre keverjük.
Egy nagyobb, kb. 5 literes lábasban (fazékban) 1 liter vizet forralunk, ebben felfőzzük az előbbi masszát, majd beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját, amelyben már a 20 dkg cukrot is elkevertük.

Tovább forraljuk az egészet 3-4 percig.
Rengeteg krém lesz belőle!
Próbáljuk meg kézi habverővel elegyíteni óvatosan a habot a pudingos masszával, ugyanis telis-tele lesz az edény krémmel!

A tészta egyik lapját a tepsibe fektetjük, erre öntjük a még meleg krémet.
A felső lapot (amelyik szebbre sikeredett) szépen felkockázzuk, és így tesszük a tetejére, amikor már a krém kihűlt.
A kockák mentén felszeleteljük, s jól megszórjuk vaníliás porcukorral.

Ezt egyébként tovább is lehet fejleszteni a Francia krémes verzióra.

Ehhez 0.5 liter tejszínt kemény habbá verünk, és a sárga krémre simítjuk.

Karamellmázzal vonjuk be:

½ kávéskanál neszkávét 5 evőkanál tejben feloldunk, és 20 dkg cukrot hozzáadva, kis lángon, folyamatosan kevergetjük, hogy a cukor felolvadjon.
Ha sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, elegyítjük 7 dkg vajjal, és gyorsan rásimítjuk a tésztalap egyenletesebb oldalára.

Nincsenek megjegyzések: