2008. december 9., kedd

Ünnepi kalácskoszorú

Hozzávalók:

5 dkg mazsola
0.5 dl rum
30 dkg liszt
0.5 dl tej
6 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
8 dkg langyos vaj / margarin
2 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
3 dkg mandulaforgács
15 dkg vegyes, aprított cukrozott gyümölcs
1 kávéskanál olaj

Kenéshez: 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A mazsolát rumba áztatjuk.

A szobahőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az egy kávéskanál cukorral ízesített langyos tejbe morzsolt élesztőt, erre egy kis lisztet húzunk, letakarjuk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk.

A tojásokat kissé felverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, és a mazsoláról lecsorgatott rummal. Összedolgozzuk a liszttel, és a végén adjuk hozzá a margarint. Hólyagos tésztát dagasszunk belőle, takarjuk le, és kelesszük háromszorosára (kb. 30 – 40 perc).

Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát jó alaposan kenjünk ki vajjal.
A tésztát lisztezett deszkára borítsuk, jól gyúrjuk át, és nyújtsuk ki kb. 25 X 40 cm -es téglalapra.
Szórjuk meg egyenletesen a mazsolával, mandulával, a gyümölcs-féleségekkel, és tekerjük fel szorosan. Két végét nyomkodjuk le, és igazítsuk a formába a rudat. A végek találkozásánál nyomkodjuk össze, zárjuk le.

Takarjuk le, és kelesszük addig, amíg teljesen kitölti a formát a tészta (újabb 30 - 40 perc).
Tetejét egy éles ollóval cikcakkban vagdossuk be, kenjük meg olajjal elkevert tojássárgájával, ettől szép fényes lesz.

Előmelegített, 220 °C - os sütőbe tegyük (a sütő aljába tegyünk egy kislábasba forró vizet a gőz miatt.), 10 perc után csökkentsük a hőt 200 °C - ra, és további 60 percig süssük még.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána csúsztassuk rácsra.
Tálaláshoz lapos tálcára tegyük, tetejét hintsük meg porcukorral.

Fagyasztani is lehet!

Fotó: Flickr

Nincsenek megjegyzések: