2009. január 21., szerda

Fánk - szalagos





Hozzávalók:

3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
5 cl rum

50 dkg liszt
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a langyos szitált liszttel, és a többi alapanyaggal jól összedolgozzuk.
Meleg helyen másfélszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk nagyobb karikákra, és langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük.

A fánk közepébe egy mélyedést nyomunk, s az olajba eresztjük, a felső része kerüljön alulra.
Bő, forró olajban sütjük, de nem szabad az olajat túlforrósítani, mert akkor a külső felülete hamar megsül, belül sületlen maradhat a tészta.
Fedővel letakarjuk, azonban a megfordítás után már levesszük a fedőt.
A fánkokat hézagosan tegyük az olajba, egyszerre nem szabad sokat beletenni, legyen hely a terjeszkedésre.

Rácsra szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, megszórjuk porcukorral, vagy lekvárral tálaljuk.

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Hallo, Marica, du bist sehr fleißig!
Wir sagen "Faschingskrapfen" zu diesem Gebäck und es passt sehr gut in diese Zeit.

Liebe Grüße aus Wien

PS: Morgen habe ich meinen "Ungarntag! Ich freue mich schon sehr.
(unokam Györben!)

Receptgyűjtő írta...

Liebe Traude!
Danke sehr viel!
Ich hoffe darauf, sich selbst wird es gut an Ihrer Familie fühlen!
Ich wünsche alle guter:Marica