2009. január 4., vasárnap

Esztergomi almás zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

3 db tojás
50 dkg liszt
20 dkg Ráma margarin
10 dkg porcukor
1.5 dl tej
3 dkg élesztő
csipetnyi só

Töltelék:

70 dkg tisztított, reszelt alma
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
20 dkg baracklekvár

Máz:

10 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál cukor

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben, 1 kanál liszttel felfuttatjuk (5-10 perc).
A szitált, sóval, cukorral elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a felvert tojást, és a maradék tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható legyen.

3 cipót formálunk belőle, egy órán át pihentetjük.

Kikent, lisztezett tepsibe fektetjük az egyik kinyújtott lapot, megkenjük a lekvár felével.
Erre jön a cukorral, dióval elkevert alma fele.
Ismét tészta, lekvár, töltelék.
A harmadik lapot enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük ki.

Ha kihűlt, tetejére csokimáz kerül:

A cukros kakaót 2-3 kanál meleg vízzel, állandóan kevergetve kis lángon felfőzzük, besűrítjük, majd levéve, krémesre elegyítjük a vajjal.
Szépen ráterítjük a tésztára.

Nincsenek megjegyzések: