2009. január 13., kedd

Flódni



Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
15 dkg cukor (kb.)
3 tojássárgája
bor (a teljes süteményhez kb. 7 dl szükséges)

Töltelék:

45 dkg cukor
1 kg tisztított, szeletelt alma
20 dkg darált dió
20 dkg darált mák
1 üveg szilvalekvár
1 csomag mazsola
1 szelet reszelt csokoládé
2 evőkanál baracklekvár
fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj

Elkészítés:

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját ízlés szerint cukorral és annyi borral állítjuk össze, hogy könnyen gyúrható tésztává gyúrhassuk. Öt cipóra osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen.

Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele.
Almatöltelék: cukorral ízesített borban pároljuk meg az almát.
Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

Vékonyra nyújtjuk a cipókat, a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk.
Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre az alma kerül.
Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket egyengetünk.
A negyedikre a szilvalekvár kerül, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal.

Tetejét tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Forrás: a recept erről az oldalról származik.

Nincsenek megjegyzések: