2009. január 28., szerda

Márványkalács



Hozzávalók:

25 dkg puha vaj
25 dkg cukor
1 evőkanál vanília cukor
4 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
1 dl tej
3 dkg kakaópor
1 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:

A vajat habosra kavarjuk, apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáit is egyenként belekeverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a citromlével és a héjával, majd a tejjel felváltva, apránként a masszához adjuk. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjének keményre vert habját.

Egy formát jól kizsírozunk, a tészta felét beleöntjük, a maradékba belekeverjük a kakaóport, majd a világos masszára öntjük. Egy villával könnyedén átkevergetjük, hogy márványos legyen.

Előmelegített sütőben, 180 °C - on kb. 1 óra alatt kisütjük, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük.
Kis ideig a formában hagyjuk állni, majd rácsra borítva hűtjük ki.

Fotó: Stock