2009. január 23., péntek

Gofri




A gofri eredete a múlt századokig nyúlik vissza, a Németalföldön sütötték a belga cukrászok, akik a maradékokat igyekeztek ehhez felhasználni, hogy ne menjenek kárba. Két vaslap között sütötték ki az így nyert tésztát, a vaslapok mintázatának lenyomatába pedig mézet csorgattak, majd árusították.
Az első időkben, mint édességet készítették, később, amikor nem volt elegendő kenyér, sós változatok is születtek.

Hozzávalók:

4 tojás
17 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg Ráma margarin
½ citrom reszelt héja
1 kiskanál sütőpor
25 dkg liszt
csipetnyi só
1 dl tej

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral, a margarinnal, és a citromhéjjal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporos, szitált lisztet, és a tejjel csomómentesre keverjük, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre vert habját is.

A gofrisütőt megforrósítjuk, olajjal átkenjük, és a tésztából kb. egy kis tejmerőkanálnyit beleöntünk a forma közepébe. Annyit öntsünk bele, hogy ha összecsukjuk, akkor ne csurogjon ki.
Tetejét rácsukjuk, és kisütjük, majd leválasztjuk óvatosan a formáról.
Rácsra téve hűtsük ki.

A gofri tésztáját is lehet variálni, tehetünk bele kakaóport, tejfölt, tejszínt, túrót, stb.

A kisült gofrik tetejére nagyon sok mindent tehetünk: főzött krémeket, pudingokat, főzés nélkül készíthető krémeket, tejszínhabot, gyümölcsöket, lekvárt, önteteket, megszórhatjuk porcukorral, stb.

A sós változatba nem teszünk cukrot, a só mennyiségét azonban növeljük meg.
Keverhetünk a tésztájába reszelt sajtot, felaprított metélőhagymát, petrezselymet, stb.
Rátétnek, tölteléknek mehet hozzá sajtkrém, vajkrém, túró, tejföl, kevert, sós szendvicskrémek, bármi, tetszés szerint.

Nincsenek megjegyzések: