2009. január 14., szerda

Debreceni béles




Ez a recept egy nagyon régi, kézzel írogatott receptes füzetből való, még a múlt század első feléből maradt ránk.

Hozzávalók:

1 l liszt
1 púpozott evőkanál fagyott zsír
2.5 dl tejföl
1 egész tojás
1 kávéskanál só
annyi langyos víz,hogy jó rétestészta keménységű tészta legyen

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan kidolgozzuk, mint a rétest.
Sodrófával jól kinyújtjuk, az olvasztott, de már nem meleg zsírral megkenjük, s ha a zsír megdermedt, összehajtogatjuk, mint a vajastésztát szokás.
(Nem kell vastagon kenni).
A hajtogatás sorrendje mindig egyezzen: alul, felül, jobb, bal oldal.

Pihentetjük, s ezt megismételjük 3-4 napon át, naponta kétszer ismételve (reggel-este).
A 4. napon a legjobb kisütni, addig hűvös helyen pihenjen.
Minél többet pihen, annál finomabb lesz.

Utolsó nyújtás után négyszögletesre szeleteljük forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel.
Dióval, lekvárral, túróval tölthető.
A négy sarkát visszahajtjuk (mint a papsapka), megkenjük tojással, és kisütjük.
A sütő előmelegített, forró legyen, és az ajtót ne nyitogassuk legalább 10 percig.
Gyönyörű leveles tészta lesz, mint a nyíló rózsa, és nagyon finom.

Legjobb diótöltelékkel, amit kalácshoz használnak, és úgy is kell elkészíteni, és lehet túróval is, tojással, mazsolával, cukorral.

Lehet egy napon belül is a hajtogatást elvégezni, de akkor is a sütést megelőző napon.
Azonban jobb és szebb lesz, ha négy napon át készítjük, és mindig hideg helyen pihentetjük.

3 megjegyzés:

zsuzska írta...

1 liter liszt? Mert ezt muszaj kiprobalnom!
Es milyen az a papsapka?
Kep esetleg? N. szeretnem megnezni, hogy nez ki.
De mindenkeppen koszonom a receptet, igen jol hangzik.
zsuzska

Receptgyűjtő írta...

Szia Zsuzska!
Képem nincsen róla sajnos, én még nem próbáltam ki, ehhez erőt merítek, hogy négy napon keresztül szórakozzam vele.
De a receptet nagyon érdekesnek találom, és el is akarom készíteni. A régi háziasszonyoknak jól bevált receptjeiben megbízom.
A papsapka olyan, mint amikor a négyzet négy sarkát középre visszahajtod, és ott kissé összefogod a tésztát, csúcsosan.
A receptet igyekeztem pont úgy visszaadni, ahogy a leírás szól, picit változtattam, mint. pl. lúdtojás nagyságú zsír mennyiségénél (nem valószínű, hogy manapság sokan találkoznak lúdtojással).
Mindenképpen elkészítem, és akkor képet is teszek fel.
Sok sikert a sütéshez! :-)
Marica

Receptgyűjtő írta...

Ja igen, 1 l liszt. Ha rákattintasz a képre, a szöveg egész jól olvashatóan látszik a képen is.