2009. január 6., kedd
Forgácsfánk (csöröge)
Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojás sárgája
1 kiskanál cukor
csipetnyi só
1.5 dl tejföl
Sütéshez: olaj
Tálaláshoz: porcukor / vagy pikáns lekvár
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a cukrot, a tejfölt és a sót. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, derelyevágóval egyforma nagyságú téglalap-formákra szabjuk a tésztát.
A téglalapok közepét hosszában bemetsszük, úgy, hogy a tészta felületét teljesen átvágjuk.
Ezen a bevágáson átbújtatjuk a tészta egyik sarkát, így kapjuk a forgács alakzatot.
Előre elkészítjük az összes forgácsot, és csak akkor fogunk a sütéshez, hogy utána már folyamatosan tudjunk vele dolgozni.
Olajat forrósítunk, hézagosan tesszük bele a fánkokat, majd a sütés során meg is forgatjuk őket.
Szép aranysárgára sütjük, arra viszont ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy leitassuk a zsiradékot róla.
Még melegen porcukorba forgatjuk, vagy folyékony savanykás lekvárt kínálunk hozzá.
Kb. 30-35 db lesz belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Finom lett!
Örülök, hogy ízlett! :-)
Megjegyzés küldése