2008. december 9., kedd
Mákos (diós) kalács
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
4 dkg cukor
4 dkg olvasztott zsír
4 dl tej
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
Diós töltelék:
30 dkg dió
3 dl víz
20 dkg porcukor
10 dkg morzsa
reszelt citromhéj, mazsola
Mákos töltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg dara
reszelt citromhéj, mazsola, vanília cukor
Kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
Langyos, kissé cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez adjuk a cukrot, a tejet, az élesztőt, majd kidolgozzuk, s a végén az olvasztott zsírt lassan, csorgatva keverjük bele. A dagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.
A diós töltelékhez gyúrható, de nehezen kenhető tölteléket készítünk. A vízzel és a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, majd a tűzről levéve belekeverjük a morzsát és a többi hozzávalót.
A mákos töltelékhez a hozzávalókat a tejjel felfőzzük, ízesítjük tetszés szerint.
A megkelt tésztát 1 cm vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, végeit alátűrjük, zsírozott tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített, forró sütőben megsütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
köszönöm a receptet jó a tészta pont jó gesztenyés töltelékhez. Csaba
Örülök, hogy tetszik, Csaba! :-)
No, ezt kipróbálom:-)
Attila
Csak rajta! :-)
Szia! A holnapi az Én napom, megvalósítom :) Remélem sikerül, kalácsokban nagyon nem vagyok otthon, de Párom imádja!
Remélem, jól sikerült, ez az egyik nagy kedvencem, különösen a mákos!!!:-)
Megjegyzés küldése