Hozzávalók:
5 dkg mazsola
0.5 dl rum
30 dkg liszt
0.5 dl tej
6 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
8 dkg langyos vaj / margarin
2 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
3 dkg mandulaforgács
15 dkg vegyes, aprított cukrozott gyümölcs
1 kávéskanál olaj
Kenéshez: 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A mazsolát rumba áztatjuk.
A szobahőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az egy kávéskanál cukorral ízesített langyos tejbe morzsolt élesztőt, erre egy kis lisztet húzunk, letakarjuk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk.
A tojásokat kissé felverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal, és a mazsoláról lecsorgatott rummal. Összedolgozzuk a liszttel, és a végén adjuk hozzá a margarint. Hólyagos tésztát dagasszunk belőle, takarjuk le, és kelesszük háromszorosára (kb. 30 – 40 perc).
Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát jó alaposan kenjünk ki vajjal.
A tésztát lisztezett deszkára borítsuk, jól gyúrjuk át, és nyújtsuk ki kb. 25 X 40 cm -es téglalapra.
Szórjuk meg egyenletesen a mazsolával, mandulával, a gyümölcs-féleségekkel, és tekerjük fel szorosan. Két végét nyomkodjuk le, és igazítsuk a formába a rudat. A végek találkozásánál nyomkodjuk össze, zárjuk le.
Takarjuk le, és kelesszük addig, amíg teljesen kitölti a formát a tészta (újabb 30 - 40 perc).
Tetejét egy éles ollóval cikcakkban vagdossuk be, kenjük meg olajjal elkevert tojássárgájával, ettől szép fényes lesz.
Előmelegített, 220 °C - os sütőbe tegyük (a sütő aljába tegyünk egy kislábasba forró vizet a gőz miatt.), 10 perc után csökkentsük a hőt 200 °C - ra, és további 60 percig süssük még.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, utána csúsztassuk rácsra.
Tálaláshoz lapos tálcára tegyük, tetejét hintsük meg porcukorral.
Fagyasztani is lehet!
Fotó: Flickr
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése