2008. december 13., szombat

Gubakifli




Hozzávalók:

1 kg liszt
1 evőkanál cukor
6 dl tej
5 dkg élesztő
1.5 dl olaj
1 mokkáskanál só


Elkészítés:

A szobahőmérsékletű, szitált liszt közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a cukrot, kevés langyos tejet öntünk rá, összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, egy kis lisztet is adunk hozzá, majd rá is húzunk a lisztből valamennyit - kovászt készítünk.
A többi tejhez öntjük az étolajat, sót, s összelangyosítjuk.
Ha a kovász megkelt, az olajos tejet hozzáadjuk, jól kidolgozzuk, kelt tésztát dagasztunk.
30 percig kelesztjük, langyos helyen.

Lisztezett deszkára öntjük, kb.5 dkg-os darabokat vágunk belőle, s ezeket kézzel gömbölyűre formázzuk.
Kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, vagy sütőpapírra.
Nem kenjük meg a tetejét!
Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 20 perc alatt megsütjük.


4-6 személyre bőven elegendő.

Nincsenek megjegyzések: