2008. december 31., szerda

Női szeszély



Gyerekkorunk kedvenc süteménye, amelyből nem tudtak annyit sütni nekünk, amit el nem pusztítottunk volna röpke idő alatt.

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt
1 dl tej (kb.)
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
15 dkg vaj / vagy margarin
1 citrom reszelt héja
5 tojás sárgája

Tetejére:

20 dkg baracklekvár
5 tojás fehérje
20 dkg porcukor

Elkészítés:

A cukorból egy kiskanálnyit elkeverünk kevés langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
A szitált liszthez adjuk, majd eldolgozzuk a maradék cukorral, tejjel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az olvasztott, langyos zsiradékkal. Kikent, liszttel hintett tepsibe igazgatjuk a tésztát, letakarjuk konyharuhával, és megkelesztjük ( kb . 20-30 perc).

A sütőt előmelegítjük 200 °C - ra, félig megsütjük a tésztát, majd kivesszük, és a tüzet lassú égésre állítjuk.

Ekkor megkenjük a tésztát lekvárral, és rásimítjuk egyenletesen a cukorral keményre vert tojásfehérjék habját.
Visszatesszük a sütőbe, világosra sütjük, míg a teteje szépen megpirul (inkább szárítjuk egészen kis lángon).
Vízbe mártott késsel kockákra vágva kínáljuk.

Más módon:

Tészta:

4 tojás sárgája
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
4 tojás keményre vert habja

Tetejére:

lekvár
6 tojás kemény habja
30 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, felváltva adagoljuk bele a lisztet a zsiradékkal, a végén könnyedén belevegyítjük a tojáshabot.
Vajjal kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített, forró sütőben félig kisütjük. Ezután ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a felső receptben leírtaknál.

Nincsenek megjegyzések: