2008. december 9., kedd

Skót krémes



Hozzávalók:

30 dkg liszt
6 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
½ dl tej

Krém:

3 tojás sárgája
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 l tej

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és egy közepes tepsi hátoldalán, sütőpapíron, három lapot sütünk belőle.

A krémhez a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük egy kis tejjel, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet. A többi tejet felforraljuk, lassan adagolva felöntjük vele a tojásos masszát, újra tűzre tesszük, és forrpontig főzzük lassú lángon, állandó keveréssel, míg jól besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és a tojásfehérjének keményre vert habját azonnal belefogatjuk.

A lapokat a tepsiben töltjük meg, így nem folyik szét a krém.
A legfelső lapot külön vagdossuk fel a szeleteknek megfelelően, és egyenként tegyük utólag a krémre, amikor már teljesen megdermedt a sütemény a hűtőben, s jól szórjuk meg porcukorral.

A süteményt a lapok mellett haladva szeleteljük fel.
Forró vízbe mártott, vékony pengéjű, szárazra törölt éles kést használjunk.

Fotó: Stock

Nincsenek megjegyzések: