2008. december 16., kedd

Karácsonyi őzgerinc - pástétom

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg Ráma margarin
1 tojássárgája
1-1 csipetnyi só, cukor
0.5 dl langyos víz

Töltelék:

20 dkg mazsola
1 dl rum
10 dkg étcsokoládé
1-1 citrom, és narancs héja
5-6 db alma
10 dkg porcukor
1-1 csipetnyi őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió

Tetejére: 1 tojássárgája

Elkészítés:

A tészta adalékait összegyúrjuk, letakarva, hűtőszekrényben addig pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.

A mazsolát a rumba áztatjuk, a csokoládét, a citrom és a narancs héját (a fehér részt gondosan leválasztva) apróra vagdaljuk, s a tisztított, cikkekre vágott almával elkeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, és a fűszereket is.

Az őzgerinc- formát jól kivajazzuk.

A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a formát kibélelhessük vele, és majd a széleit a töltelékre visszahajthassuk.
A tésztára öntjük a tölteléket, beborítjuk a kilógó szélekkel, és jól lenyomkodjuk.
Tetejét a tojás sárgájával megkenjük.

Előmelegített sütőben, a közepesnél gyengébb lángon, kb. 160 °C - on 1 órán át sütjük, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük.
Rácson hűtsük ki, és porcukorral hintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: