2008. december 9., kedd

Mákos (diós) kalács



Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
4 dkg cukor
4 dkg olvasztott zsír
4 dl tej
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál só

Diós töltelék:

30 dkg dió
3 dl víz
20 dkg porcukor
10 dkg morzsa
reszelt citromhéj, mazsola

Mákos töltelék:

30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg dara
reszelt citromhéj, mazsola, vanília cukor

Kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:

Langyos, kissé cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez adjuk a cukrot, a tejet, az élesztőt, majd kidolgozzuk, s a végén az olvasztott zsírt lassan, csorgatva keverjük bele. A dagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.

A diós töltelékhez gyúrható, de nehezen kenhető tölteléket készítünk. A vízzel és a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, majd a tűzről levéve belekeverjük a morzsát és a többi hozzávalót.

A mákos töltelékhez a hozzávalókat a tejjel felfőzzük, ízesítjük tetszés szerint.




A megkelt tésztát 1 cm vékonyra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, végeit alátűrjük, zsírozott tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük.
Előmelegített, forró sütőben megsütjük.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

köszönöm a receptet jó a tészta pont jó gesztenyés töltelékhez. Csaba

mariam írta...

Örülök, hogy tetszik, Csaba! :-)

Névtelen írta...

No, ezt kipróbálom:-)
Attila

mariam írta...

Csak rajta! :-)

Névtelen írta...

Szia! A holnapi az Én napom, megvalósítom :) Remélem sikerül, kalácsokban nagyon nem vagyok otthon, de Párom imádja!

mariam írta...

Remélem, jól sikerült, ez az egyik nagy kedvencem, különösen a mákos!!!:-)