2019. február 24., vasárnap

Csokoládépite



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
½ csomag sütőpor (6 gr)
25 dkg vaj/margarin
3 evőkanálnyi cukor
1 csomag (10 gr) vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
kb. 1 dl tejföl

Töltelék:

7 tojás
7 dkg vaj
30 dkg cukor
15 dkg darált dió vagy mandula
5 szelet reszelt csokoládé / vagy 3 evőkanálnyi kakaópor

Tetejére: 1 tojás fehérje

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a többi adalékot annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát pihentetjük, míg a tölteléket összeállítjuk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukor harmadával.
A sárgákat habosra keverjük a vajjal és a maradék cukorral, hozzáadjuk az őrölt diót, a reszelt csokoládét (vagy kakaóport), végül beleforgatjuk a tojások kemény habját.

A tészta felét kinyújtjuk, egy kikent, lisztezett nagyobb tepsibe fektetjük.
 Erre öntjük a csokis masszát, és befedjük a másik kinyújtott lappal.
A sütemény tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, óvatosan megszurkáljuk, és 180 °C-on kb. 30-35 perc alatt kisütjük.
Vaníliás porcukorral szórjuk meg a kisült süteményt.

Úgy is készülhet, hogy alulra a tészta kétharmada kerül, tetejét pedig rácsozzuk a tölteléken.

Nincsenek megjegyzések: