Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
½ csomag sütőpor
(6 gr)
25 dkg vaj/margarin
3 evőkanálnyi
cukor
1 csomag (10 gr)
vaníliás cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
kb. 1 dl tejföl
Töltelék:
7 tojás
7 dkg vaj
30 dkg cukor
15 dkg darált
dió vagy mandula
5 szelet reszelt
csokoládé / vagy 3 evőkanálnyi kakaópor
Tetejére: 1
tojás fehérje
Elkészítés:
A sütőporral
elkevert lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, hozzáadjuk a többi adalékot annyi
tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát
pihentetjük, míg a tölteléket összeállítjuk.
A tojások
fehérjét kemény habbá verjük a cukor harmadával.
A sárgákat habosra
keverjük a vajjal és a maradék cukorral, hozzáadjuk az őrölt diót, a reszelt
csokoládét (vagy kakaóport), végül beleforgatjuk a tojások kemény habját.
A tészta felét
kinyújtjuk, egy kikent, lisztezett nagyobb tepsibe fektetjük.
Erre öntjük a csokis masszát, és befedjük a
másik kinyújtott lappal.
A sütemény
tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, óvatosan megszurkáljuk, és 180 °C-on
kb. 30-35 perc alatt kisütjük.
Vaníliás
porcukorral szórjuk meg a kisült süteményt.
Úgy is
készülhet, hogy alulra a tészta kétharmada kerül, tetejét pedig rácsozzuk a
tölteléken.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése