Kelt tésztával
Hozzávalók a
tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg cukor
½ citrom reszelt
héja
1 csomag (10 gr
) vaníliás cukor
2 tojás sárgája
15 dkg zsír /
vagy 20 dkg vaj, margarin
2.5 dkg élesztő
1 csipetnyi só
tej - igény
szerint, kb. 0.5- 1 dl
Töltelék:
1 kg tisztított
meggy (lehet fagyasztott is, vagy meggybefőtt, de az utóbbinál vegyük
figyelembe az édesítésnél, hogy cukrozott)
15 dkg cukor- ízlés
szerint
őrölt fahéj
Töltelék alá: zsemlemorzsa
Kenéshez: 1
tojás / vagy csak fehérje
Elkészítés:
A tésztához a lisztbe morzsoljuk az
élesztőt, elkeverjük benne, és hozzáadjuk a többi adalékot annyi tejjel, hogy
könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát letakarva pihentetjük kb. fél
órát, majd kétfelé osztjuk, és lisztezett munkalapon kinyújtjuk egy közepes nagyságú (kb. 37x22)
tepsinek megfelelő lapokra.
Az alsó lapot
kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, morzsával megszórjuk, és az
ízesített meggyet ráegyengetjük.
Ha fagyasztott
meggyet használunk, hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni, csorgassuk le.
A befőttet
szintén szűrőbe tegyük, hogy leve lecsorogjon ( 2 üveggel kell belőle).
A másik lappal
betakarjuk, felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tepsi aljáig,
és előmelegített, közepes hőfokú, kb. 180 C°- os sütőben szép pirosra sütjük kb.
35-40 perc alatt, sütőtől függően.
Hozzávalók omlós tésztához, gáztepsi méretben kb. 30x 35
cm
50 dkg liszt
1 teáskanálnyi
szódabikarbóna
1 csipetnyi só
25 dkg margarin
(omlósabb és finomabb, ha felezzük zsírral)
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt
héja és leve
kb. 0.5 dl tej-
amennyit felvesz a tészta ahhoz, hogy könnyen nyújtható legyen
A tészta összeállítása után az elkészítés menete
ugyanaz, mint az előbbinél.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése