2019. február 5., kedd

Meggyes pite



Kelt tésztával


Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
5 dkg cukor
½ citrom reszelt héja
1 csomag (10 gr ) vaníliás cukor
2 tojás sárgája
15 dkg zsír / vagy 20 dkg vaj, margarin
2.5 dkg élesztő
1 csipetnyi só
tej - igény szerint, kb. 0.5- 1 dl

Töltelék:

1 kg tisztított meggy (lehet fagyasztott is, vagy meggybefőtt, de az utóbbinál vegyük figyelembe az édesítésnél, hogy cukrozott)
15 dkg cukor- ízlés szerint
őrölt fahéj

 Töltelék alá: zsemlemorzsa
Kenéshez: 1 tojás / vagy csak fehérje


Elkészítés: 

A tésztához a lisztbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne, és hozzáadjuk a többi adalékot annyi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát letakarva pihentetjük kb. fél órát, majd kétfelé osztjuk, és lisztezett munkalapon kinyújtjuk egy közepes nagyságú (kb. 37x22) tepsinek megfelelő lapokra.

Az alsó lapot kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, morzsával megszórjuk, és az ízesített meggyet ráegyengetjük. 
Ha fagyasztott meggyet használunk, hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni, csorgassuk le.
A befőttet szintén szűrőbe tegyük, hogy leve lecsorogjon ( 2 üveggel kell belőle).

A másik lappal betakarjuk, felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tepsi aljáig, és előmelegített, közepes hőfokú, kb. 180 C°- os sütőben szép pirosra sütjük kb. 35-40 perc alatt, sütőtől függően.



Hozzávalók  omlós tésztához, gáztepsi méretben kb. 30x 35 cm




50 dkg liszt

1 teáskanálnyi szódabikarbóna
1 csipetnyi só
25 dkg margarin (omlósabb és finomabb, ha felezzük zsírral)
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
kb. 0.5 dl tej- amennyit felvesz a tészta ahhoz, hogy könnyen nyújtható legyen

A tészta összeállítása után az elkészítés menete ugyanaz, mint az előbbinél.




Nincsenek megjegyzések: