2019. január 8., kedd

Ostyasütős keksz/ tallér




Hozzávalók a sós változathoz:

50 dkg liszt
1/2 csomag (6 gr) sütőpor
1 db tojás
10 dkg zsír / margarin
kb. 1 dl tejföl vagy tej
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanálnyi só
10-15 dkg reszelt sajt

Hozzávalók édes változathoz:

50 dkg liszt
½ csomag ( 6 gr) sütőpor
10 dkg zsír/margarin
1 csomag (10 gr) Bourbon vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2 db tojás
kb. 1.5-2 dl tejföl
ízesíthető reszelt citromhéjjal

Vagy:

50 dkg liszt
½ csomag sütőpor (6 gr)
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor (10 gr)
1 csipetnyi só
25 dkg margarin/fele zsír is lehet
4 db tojás
1.5 dl tejföl
ízesítésre reszelt citromhéj

Elkészítés:

A tésztához összegyúrjuk az adalékokat.
Ha nem állna össze a tészta, adunk hozzá még egy kis tejfölt, de csak annyit, hogy ne ragadjon, rugalmas tésztát kapjunk, de ne legyen túl lágy.
30 percig hűvös helyen pihentetjük, akár előző este is összeállíthatjuk.

A tésztát kb. 2 cm átmérőjű hengerré formáljuk, felszeleteljük, vagy kis gömböket formálunk belőle. Úgy is lehet, hogy kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságra, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, így biztosan egyforma méretűek lesznek a kekszek.

A formát első használat előtt vékonyan beolajozzuk, utána már nem kell többet kenni.
Mindkét oldalát kb. 3-3 percen át nyílt lángon (gáztűzhelyen) felhevítjük.
Hogy biztosak legyünk benne, hogy eléggé felforrósodott, rácseppentünk egy kis vizet, ha gyöngyözve elpárolog, akkor megfelelő a hőfoka. 

Belehelyezünk három kis darab tésztát, összecsukjuk. Az öntöttvas sütő súlyánál fogva szétlapítja a tésztadarabokat.
Gyorsan sül, hamar pirul, pár pillanat múlva (kb. 5-6 másodperc) megfordítjuk a sütőt, és a másik oldalát is megsütjük a tésztának. A sütési időt szerintem mindenkinek ki kell tapasztalnia.
Ha nem hagyjuk rendesen átsülni, beleragadhat a formába.

A kész kekszeket egy hegyes kés segítségével vesszük ki, hagyjuk kihűlni, majd légmentesen, jól záródó dobozba csomagolva sokáig tárolhatjuk hűvös helyen.

Az én ostyasütőm már ősrégi, agyonra strapált darab, de azért felteszem a fotót, hogy látszódjon, milyen a formája, ha netán valaki nem ismerné.
 




Nincsenek megjegyzések: