Hozzávalók a sós
változathoz:
50 dkg liszt
1/2 csomag (6
gr) sütőpor
1 db tojás
10 dkg zsír / margarin
kb. 1 dl tejföl vagy tej
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanálnyi só
10-15 dkg reszelt sajt
1 db tojás
10 dkg zsír / margarin
kb. 1 dl tejföl vagy tej
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanálnyi só
10-15 dkg reszelt sajt
Hozzávalók édes
változathoz:
50 dkg liszt
½ csomag ( 6 gr)
sütőpor
10 dkg
zsír/margarin
1 csomag (10 gr)
Bourbon vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2 db tojás
kb. 1.5-2 dl
tejföl
ízesíthető
reszelt citromhéjjal
Vagy:
50 dkg liszt
½ csomag sütőpor
(6 gr)
25 dkg cukor
1 csomag
vaníliás cukor (10 gr)
1 csipetnyi só
25 dkg margarin/fele
zsír is lehet
4 db tojás
1.5 dl tejföl
ízesítésre
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tésztához
összegyúrjuk az adalékokat.
Ha nem állna
össze a tészta, adunk hozzá még egy kis tejfölt, de csak annyit, hogy ne
ragadjon, rugalmas tésztát kapjunk, de ne legyen túl lágy.
30 percig hűvös
helyen pihentetjük, akár előző este is összeállíthatjuk.
A tésztát kb. 2
cm átmérőjű hengerré formáljuk, felszeleteljük, vagy kis gömböket formálunk
belőle. Úgy is lehet, hogy kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságra, és kis
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, így biztosan egyforma méretűek lesznek a kekszek.
A formát első
használat előtt vékonyan beolajozzuk, utána már nem kell többet kenni.
Mindkét oldalát
kb. 3-3 percen át nyílt lángon (gáztűzhelyen) felhevítjük.
Hogy biztosak legyünk benne, hogy eléggé felforrósodott, rácseppentünk
egy kis vizet, ha gyöngyözve elpárolog, akkor megfelelő a hőfoka.
Belehelyezünk
három kis darab tésztát, összecsukjuk. Az öntöttvas sütő súlyánál fogva szétlapítja a tésztadarabokat.
Gyorsan sül,
hamar pirul, pár pillanat múlva (kb. 5-6 másodperc) megfordítjuk
a sütőt, és a másik oldalát is megsütjük a tésztának. A sütési időt szerintem
mindenkinek ki kell tapasztalnia.
Ha nem hagyjuk
rendesen átsülni, beleragadhat a formába.
A kész kekszeket
egy hegyes kés segítségével vesszük ki, hagyjuk kihűlni, majd légmentesen, jól
záródó dobozba csomagolva sokáig tárolhatjuk hűvös helyen.
Az én ostyasütőm
már ősrégi, agyonra strapált darab, de azért felteszem a fotót, hogy
látszódjon, milyen a formája, ha netán valaki nem ismerné.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése