Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg hajában főtt, áttört, lehűtött burgonya
25 dkg hideg vaj/margarin
1 teáskanálnyi só
2 tojás sárgája (nem kötelező, el is hagyható)
Kenéshez: felvert tojás/tojásfehérje/tej/tejföl tetszőlegesen
Tetejére: reszelt sajt, bármilyen mag, mák, kömény,
szezám, stb.
Elkészítés:
A tésztához a vajat elmorzsoljuk
a liszttel, majd hozzádolgozzuk a burgonyát, a sót. A vaj helyett használhatunk
margarint, vagy akár felesben keverhetjük zsírral is. Ízlés szerint
sózzuk, igazából akkor jó, ha sósabb.
Ha nagyon ragadna, adhatunk még hozzá kevés
lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe
tesszük körülbelül egy-két órára, még jobb, ha előző este állítjuk össze.
A pihent tésztát lisztezett
munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük, és tetszőlegesen
megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk akár rudacska vagy
pogácsa formában, lapocskák is készülhetnek, de más kiszúró formát is
használhatunk hozzá.
Ebből az adagból két gáztepsire
való adag készülhet. Amíg az első adag sül, addig a tésztát tegyük vissza a
hűtőbe, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.
Hamar sül, előmelegített
sütőben, 200 fokon kb. 15- 20 percig
kell pirosodásig sütni.
Ehhez a tésztához adhatunk
ugyanannyi, azaz 25 dkg reszelt sajtot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése