2019. január 19., szombat

Burgonyás pogácsa / rudacskák





Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg hajában főtt, áttört, lehűtött burgonya
25 dkg hideg  vaj/margarin
1 teáskanálnyi só
2 tojás sárgája (nem kötelező, el is hagyható)

Kenéshez: felvert tojás/tojásfehérje/tej/tejföl tetszőlegesen
Tetejére: reszelt sajt, bármilyen mag, mák, kömény, szezám, stb.

Elkészítés:

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzádolgozzuk a burgonyát, a sót. A vaj helyett használhatunk margarint, vagy akár felesben keverhetjük zsírral is. Ízlés szerint sózzuk, igazából akkor jó, ha sósabb.
 Ha nagyon ragadna, adhatunk még hozzá kevés lisztet. Az egészet jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük körülbelül egy-két órára, még jobb, ha előző este állítjuk össze.

A pihent tésztát lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük, és tetszőlegesen megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk akár rudacska vagy pogácsa formában, lapocskák is készülhetnek, de más kiszúró formát is használhatunk hozzá.

Ebből az adagból két gáztepsire való adag készülhet. Amíg az első adag sül, addig a tésztát tegyük vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel nagyon, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.

Hamar sül, előmelegített sütőben, 200 fokon  kb. 15- 20 percig kell pirosodásig sütni.
Ehhez a tésztához adhatunk ugyanannyi, azaz 25 dkg reszelt sajtot is.



 


Nincsenek megjegyzések: