2019. január 23., szerda

Cappuccino szelet


Hozzávalók (gáztepsi méret, kb. 38x30 cm):

Tészta:

8 tojás
9 evőkanálnyi cukor
1 dl étolaj
8 evőkanálnyi liszt
2 evőkanálnyi kakaópor
1 csomag sütőpor (12 gr)

Krém:


30 dkg vaj/margarin
15 dkg porcukor
1 tojás sárgája
2 csomag (80 gr) tejszín ízű pudingpor ( vaníliás ízű is lehet)
6 evőkanálnyi cukor
6 dl tej
1 evőkanálnyi vanília aroma
1 evőkanálnyi kakaópor
1 evőkanálnyi neszkávé/ vagy őrölt kávé
2 dl habtejszín (30 %-os)
1 evőkanálnyi zselatin
1 dl víz

Tetejére: kakaópor /tortadara/csokoládé reszelék/ csokimáz tetszés szerint (pl. 15 dkg étcsokoládés tortabevonó)

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáit, majd az olajat, végül a sütőporral, kakaóporral elegyített, szitált lisztet.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük. (kb. 20 perc)

A krém elkészítéséhez a 6 evőkanálnyi cukorral elkevert pudingporhoz annyi tejet adunk, hogy csomómentesre tudjuk keverni.
A maradék tejet felforraljuk, majd felöntjük a pudingos keveréket, és kavargatva besűrítve  tovább főzzük. A kész pudingot a tűzről levéve időnként megkevergetve kihűtjük.

A neszkávét vagy a kávéőrleményt nagyon kevés forró vízzel feloldjuk, félretesszük hűlni. A víz csak éppen annyi legyen, hogy feloldódjon a kávé. A kávéőrlemény intenzívebb ízt fog eredményezni, a krémben nem lehet majd érezni kávészemcséket, én is ezt használtam.

A zselatint kevés vízben feloldjuk, lassú tűzön folyamatos keveréssel áttetszőre oldjuk, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről.
Közben a jól behűtött tejszínt habosra verjük. Érdemes előtte legalább egy fél órára mélyhűtőbe tenni, így biztosan szépen felverődik, ez a módszer mindig beválik.
A tejszínből 1-2 evőkanálnyit a zselatinos masszához keverünk, és ezt a keveréket adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.

A vajat a porcukorral és a tojás sárgájával kihabosítjuk, kisebb adagokban hozzáadva a pudingos masszát is, egyneműre keverjük.
Szép lazán hozzáadjuk a tejszínhabot.
A krémet elfelezzük.
Egyik felébe a vanília aroma kerül egy bő evőkanállal.
Másik felébe kerül apránként hozzáadva, és jó alaposan elkeverve, a feloldott kávé, és a kakaópor.

A kihűlt tésztára kenjük az egyik krémet, majd erre simítjuk a másikat is.
Tetejét tetszés szerint variálhatjuk.

Előző nap készítsük el, hogy az ízek összeérjenek, és dermedjen meg a krém.
Éles pengéjű késsel szeleteljük. Először forró vízbe mártjuk, szárazra töröljük, vágunk, ismét töröljük, víz, stb., ismételve. J

Több helyen láttam ezt a receptet, tejszínhab nélkül készül, megvariáltam ebben a formában, nagyon finom lett. Kép nincs róla, mert a fotó elmaradt, majd legközelebb pótolva lesz.
A leírás hosszú ugyan, elkészíteni nem olyan bonyolult. :-)

Nincsenek megjegyzések: