2021. december 30., csütörtök

Csokis kuglóf kandírozott narancshéjjal


 

A kuglófot a 12 éves unokám, Virág készítette karácsonyra! :-)

 

 Hozzávalók

 

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor (12 gr)

5 dkg kakaópor

3 db egész tojás

20 dkg kristálycukor (nádcukorral finomabb)

12 dkg vaj

10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé

2,5 dl tejszín

2 db narancs reszelt héja

5 dkg aprított kandírozott narancshéj

5 dkg aprított mogyoró/ dió/ vagy mandula (lehet pirított is, úgy még finomabb)

 

Tetejére:

6-8 dkg tortabevonó csokoládé

5 dkg kandírozott narancshéj

 

Elkészítés

A száraz adalékokat, lisztet, sütőport, kakaóport elkeverjük egymással. Érdemes átszitálni, hogy egyenletes legyen a keverék.

A csokoládét a vajjal gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.

Közben a tojást kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, az olvasztott csokis keveréket, végül a tejszínt is.

Óvatosan, csomómentesen beleforgatjuk a lisztes keveréket, legvégén a kandírozott narancshéj és az aprított mogyoró kerül a masszába.

 Alaposan kivajazott/ vagy szilikonos kuglófformába öntjük, és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt kisütjük. (A szilikonos formát érdemes kis hideg vízzel átöblíteni, mielőtt beleöntjük a masszát, így biztosan nem ragad bele a kész sütemény.)

A sütés utolsó szakaszában tűpróbával ellenőrizzük! Hústűvel a tészta közepébe szúrunk jó mélyen, és ha nem ragad rá a massza, akkor biztosan átsült.

Rácson hagyjuk langyosra hűlni, és csak akkor díszítjük.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a kuglóf tetejére csorgatjuk, majd kandírozott narancshéjjal megszórjuk. 

Frissen, még langyosan tálalhatjuk is.

Nincsenek megjegyzések: