Hozzávalók:
Tészta:
8 tojás
8 evőkanálnyi
liszt
2 evőkanálnyi
kakaópor
8 evőkanálnyi
cukor
1 dl étolaj
½ csomag (6 gr)
sütőpor
Krém:
1 csomag (40 gr)
csokoládés/ vagy csokoládé ízű pudingpor
5 evőkanálnyi
cukor
5 dl tej
10 dkg
étcsokoládé
6 dl tejszín (30
%-os)
10 dkg porcukor
1 csomag (20 gr)
étkezési zselatin
1 dl víz
1 kis üveg
narancslekvár (kb. 30-40 dkg)
1 dl Limoncello
likőr (kb.)
Elkészítése:
A tésztához a
tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáit,
fokozatosan csorgatjuk hozzá az olajat, végül a sütőporral és kakaóval elkevert
lisztet szitáljuk hozzá.
A masszát
sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes
hőmérsékletű, 180 °C-os sütőben
kisütjük. (kb. 30-35 perc)
Itt a tepsi
mérete 24x37 cm, és elég magas tészta lesz belőle.
A krémhez a
pudingport 5 evőkanálnyi cukorral és kevés tejjel egyneműre keverjük.
A maradék tejet
felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos masszát és az egészen apróra tördelt
csokoládét, majd sűrűre főzzük.
Ha a csokoládé
nem olvadna el teljesen, mire besűrűsödik, akkor még forrón keverjük át mixerrel. Készíthetjük úgy is, hogy a csokit
felolvasztjuk, és a kész, még forró pudinggal elegyítjük.
Többször
kevergetve langyosra hűtjük.
1 dl vízben elkeverjük
a zselatinport, hagyjuk, hogy megszívja magát, és kis lángon kevergetve
áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel.
Az alaposan
behűtött tejszínt jó habosra verjük, hozzáadva a porcukrot. (Kb. 1 órára be
szoktam tenni a munka elkezdése előtt a mélyhűtőbe a tejszínt, így nagyon szép rajzosra felverhető.)
A pudingos
krémet átkeverjük, kihabosítjuk, kis adagokban elkeverjük a tejszínhabbal.
Ebből a
masszából két-három evőkanálnyit a zselatinhoz keverünk, majd azt így adjuk a
teljes mennyiségű krémhez, állandó, laza keverés mellett.
A tésztalapot
vízszintesen elfelezzük.
A lekvárt
elkeverjük a likőr felével, megkenjük vele az alsó lapot, erre kerül a krém
kétharmada.
A másik lapot
ráhelyezzük a krémes felületre, meglocsoljuk a maradék likőrrel, és a krém
megmaradt részét is rásimítjuk.
2-3 órára
legalább, de legjobb másnapig hűtőben hagyni, hogy a krém jól megdermedjen.
Kiadós vendégváró sütemény, szép magas lesz, könnyű, finom, habos krémmel.
A likőr nem
kötelező, nálunk az ilyen italok egy idő után általában valamilyen süteményben
végzik, azért került bele most is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése