2017. május 20., szombat

Barack-krémes sütemény




Hozzávalók:
Tészta:

6 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
0.5 dl étolaj
1 teáskanálnyi sütőpor

Krém:

5 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor (40 gr)
3 evőkanálnyi  cukor
2 tojás sárgája
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
4 dl tejszín
1 csomag habfixáló
10 dkg porcukor
1 doboz őszibarack befőtt
20 gr étkezési zselatin
2 dl befőttlé
1 kis üveg narancs lekvár

Elkészítés:

A tésztához a tojások fehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáit és az olajat. Végül a lisztet keverjük el benne.
A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű  tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki.

A krémhez a vanília pudingot 3 evőkanálnyi cukorral és a tojások sárgáival egyneműre keverjük, és a tejben sűrűre főzzük. Többször kevergetve langyosra hűtjük.
A margarint kihabosítjuk a cukorral, majd a pudingos masszát kanalanként hozzáadva, jól kikeverjük.
A barack befőttet botmixerrel pépesítjük. 

A befőttlében elkeverjük a zselatinport, hagyjuk, hogy megszívja magát, és kis lángon, kevergetve áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel!

Az alaposan behűtött tejszínt habosra verjük, hozzáadjuk a porcukrot, és ha szükséges, a végén adunk hozzá egy habfixálót is, hogy jobb tartása legyen a habnak.
A barackos masszából két-három evőkanálnyit a zselatinhoz keverünk, így adjuk a teljes mennyiségű barackos péphez, majd az egészet kis részletekben a tejszínhabhoz adjuk. Végül a tejszínes masszát keverjük el a pudingos krémmel.

A piskótát két lapra vágjuk vízszintesen, az alsó lapot megkenjük a lekvárral, erre jön a krém fele, a következő lap, és a maradék krém.
Másnapig hűtőben hagyjuk, hogy a krém jól megdermedjen.

Ez egy kiadós vendégváró sütemény, nálam a tepsi mérete 24x37 cm, jó kétujjnyi magas lett a piskóta, a krém pedig rengeteg. A képen nem igazán látszanak a rétegek, nagyon finom lett, a krém habos és könnyű. Barna tésztával is el lehet készíteni, úgy még mutatósabb is lenne a sárga krémmel.

Nincsenek megjegyzések: