2016. október 26., szerda

Kakaós piskótarolád karamellás krémmel




Kakaós piskótalap (gáztepsi méretű):

4 tojás
4 evőkanálnyi cukor
4 evőkanálnyi víz
1 evőkanálnyi olaj
2 evőkanálnyi kakaópor
6 gr sütőpor

Krém:

20 dkg kristálycukor
2 dl tej
5 dkg vaj
1 csomag (40 g) karamellás ízű puding
3 dl tej
3 evőkanálnyi cukor
2.5 dl habtejszín (nálam növényi hab)

Elkészítése:

A tésztalaphoz a tojások fehérjét kihabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, kemény habot készítünk. Egyenként elkeverjük benne a tojások sárgáit, kevergetés közben belecsorgatjuk a vizet, az olajat, végül az előzőleg a sütőporral és a kakaóval elkevert szitált lisztet adjuk hozzá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 20 perc alatt. 
Tűpróbával ellenőrizhetjük!

A kész lapot tiszta konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és feltekerjük hengeres formára a konyharuhával együtt. Hagyjuk kihűlni a tésztát.

A krémhez egy mélyebb edényben addig pirítjuk a 20 dkg cukrot kis lángon folyamatos keveréssel, míg felolvad, és szép aranybarna színű lesz. Felöntjük óvatosan a 2 dl tejjel, miközben állandóan kavarjuk, mivel fel fog habzani.
Miután a habzás lecsendesedik, addig főzzük, míg besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.

A pudingot a tejjel és a 3 evőkanálnyi cukorral sűrűre főzzük a szokásos módon. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A tejszínből kemény habot verünk. 

Robotgéppel simára átkeverjük a pudingos krémet, és hozzáadjuk a karamellkrémet is. 
A tejszínhabot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.
A kihűlt tortalapot kitekerjük, a krém kétharmad részével megtöltjük, a maradék a tetejére kerül.
A süteményt hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a töltelék, és szeletelhető legyen.

Nincsenek megjegyzések: