2011. január 26., szerda

Burgonyás pogácsa



Hozzávalók:

25 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg főtt burgonya
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
3 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só

Tetejére: 1 tojás

Elkészítés:

A liszttel elmorzsoljuk a margarint (nálam fele zsír, fele margarin), hozzáadjuk a héjában főtt, áttört, kihűtött burgonyát, a tojások sárgáit, megsózzuk, és belekeverjük a tejföllel elkevert élesztőt is. Lehetőleg minden adalék szoba hőmérsékletű legyen!

A tésztát összeállítjuk, lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk.

A tészta felénk eső részét visszahajtjuk egyharmadával, a felső részét erre a dupla rétegű részre ráhajtjuk.
A bal oldalát jobbra hajtjuk szintén harmadával, és a jobb oldalt balra hajtjuk a tetejére.

A tésztát kissé lelapítjuk sodrófával, és letakarva hagyjuk pihenni 20- 30 percet.

Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük nyújtás után. Az utolsó hajtogatás után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagságra, tetejét kockázva beirdaljuk, és közepes nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Ne nyújtsuk ki túl vékonyra, mert nem elég réteges.

Kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőlemezre rakosgatjuk őket egymástól kissé távolabbra. A tepsiben hagyjuk még pihenni kb. 10 percet, kenjük meg a tetejüket felvert tojással (vagy csupán fehérjével,vagy sárgájával). A tojás ne csorogjon le az oldalukon, mert akadályozni fogja a pogácsa felemelkedését!

Előmelegített, forró 200 °C – os sütőbe tegyük, de vegyük vissza hőt 180 °C –ra. Amikor már kezd kissé pirulni, ismét felerősíthetjük a lángot, hogy szép színt kapjon a teteje. 20-25 perc alatt kisütjük.


Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem Anikó, azaz "Zsanuária" kedvességét, akitől ezt a díjat kaptam:



Ez a díj pedig Citromhabtól érkezett, nagyon köszönöm kedvességét! :-)



Mivel mindhárom blogomra érkeztek már korábban is ezek a díjak, ezért nem küldeném tovább őket.
Fogadja tőlem minden blogszerkesztő sok-sok szeretettel, aki kapott eddig, aki nem, aki kezdő, aki nem!!! :-)

Még egyszer köszönöm szépen! :-)

13 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Úristen, de gyönyörűek!

Jade írta...

Csodaszepek a pogik!

Viki írta...

Miért kell 2x2 tojás sárgája a tésztába ? - vagy már én nem látom, hogy hova kell a második 2 tojás sárga?

Egébként nagyon jól néznek ki a pogácsák.

mariam írta...

Köszönöm Viki, nagyon finomra sikeredett! :-)

mariam írta...

Köszönöm szépen Jade! :-)

mariam írta...

Köszönöm Viki, hogy szóltál, nem vettem észre, hogy kétszer írtam be. :-)
Először nem jöttem rá, mi is a kérdés... :-)

Anikó írta...

Gyönyörűek lettek, imádom a burgonyás pogit /is/, meg is fogom sütni, és mégegyszer nagyon szívesen a díjat, szeretem a blogodat és a receptjeidet:-)))

Bianka írta...

Nagyon szépek

mariam írta...

Köszönöm Anikó! :-)

mariam írta...

Köszönöm Bianka! :-)

Wienermädel + Co írta...

super, ich werde sie probieren!

LG

mariam írta...

Traude, versuchen Sie es! :-)
Liebe Grüsse! :-)

Citromhab írta...

Kedves Mariam, én is tartogatok számodra valami, nézz be hozzám, kérlek!
http://citromhab.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html