2011. január 5., szerda

Mákvirág



Hozzávalók:

1 db vaníliarúd (vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor)
33 dkg lágy vaj /margarin
14 dkg porcukor
1 tojás
pici só
1 narancs reszelt héja
40 dkg liszt
14 dkg darált mák

Továbbá:

20 dkg barack-, vagy szilvalekvár
10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, a csipetnyi sóval, és a vaníliarúdból kikapart vanília péppel.
Hozzáadjuk a tojást, a narancshéjat, a liszttel elkevert mákot.
Összedolgozzuk, cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva egy éjszakára (vagy legalább 2 órára) hideg helyen pihentetjük.

Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk (kb. 2-3 mm) a tésztát, és virágformával kiszúrjuk.
Még mutatósabb lesz a sütemény, ha a felső lap közepe kis kerek formával ki van szúrva.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a lapocskákat, és további fél órára hidegre tesszük.

Előmelegített 180 °C – os sütőben 15-18 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztalapokat megtöltjük lekvárral, tetejüket vízfürdőben felolvasztott csokoládéval berácsozzuk.

60 darab lesz belőle, sokáig elálló, finom aprósütemény!

A recept egy valamikori Nők Lapjából való.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom és igazán guszta

mariam írta...

Köszönöm szépen Bianka! :-)