2011. január 2., vasárnap

Eperhabos szelet


Hozzávalók:

2 db 4 tojásos piskótalap kb. gáztepsi méretű (itt 24 x 37 cm)

Töltelék krém:

5 dl habtejszín (itt Habmester, kissé édesített növényi hab)
5 dl natúr joghurt
15 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csomag zselatin (20 gr)
50 dkg eper kb. (itt fagyasztott)

Tetejére:

5-10 dkg eperlekvár
2-3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (10 gr)

Elkészítés:

A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízben kis lángon feloldjuk áttetszőre.
A joghurtot kikeverjük a porcukorral, 2-3 kanálnyit elkeverünk a feloldott, de nem túl meleg zselatinnal, majd kisebb adagokban óvatosan a keményre felvert tejszínhabhoz adjuk.
Végül a fagyasztásból kiengedett, kisebb darabokra vagdalt epret forgatjuk a krémbe.

A tésztát lehetőleg egy magasabb falú tepsiben sütjük ki, és miután teljesen kihűlt, ebben a formában is töltjük meg a habos krémmel, így nem folyik el a töltelék, és hideg helyen szépen megdermed.

A sütemény tetejét felforrósított eperlekvárral megkenjük.
Amikor kissé beitta a tészta és megszikkadt, tejszínhabot simítunk rá.

Forró vízbe mártott, vékony pengéjű éles késsel szeleteljük, minden vágás után töröljük tisztára a kést.

Amennyiben valódi tejszínt használunk, adhatunk a zselatinhoz a biztonság kedvéért még egy evőkanállal több zselatint, vagy pedig a tejszínhabot habfixálóval verjük fel a krémhez is.
A cukor mennyiségét is ízlés szerint adagolhatjuk, csupán találomra arányítottam mindennel.

Ez a sütemény mindig nagy siker, akár így elkészítve, akár torta formájában!

3 megjegyzés:

szindi írta...

Nagyon gusztusos!:)

mariam írta...

Köszönöm szépen! :-)

mariam írta...

Az volt Bianka! :-)