2009. november 1., vasárnap

Kati krémes



Hozzávalók:

Sárga tészta:

1 db 4 tojásos piskótalap (közepes méretű tepsi)
Locsoláshoz: rum vagy tetszőleges likőr

Barna tészta:

30 dkg liszt
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
1 evőkanál kakaó
1 kávéskanál szalalkáli
1-2 evőkanál tej

Krém:

5 dl tej
4 púpozott evőkanál liszt
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj/margarin
20 dkg porcukor

Tetejére: csokimáz

Elkészítés:

A barna tésztához a szalalkálit elkeverjük kevés tejben, és hozzáadva a többi alapanyaghoz, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A kidolgozást addig végezzük, amíg a félkemény tészta már nem ragad, de túl sokáig ne gyúrjuk.

Közepes méretű tepsi hátoldalán, sütőpapíron kisütünk belőle két lapot. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mivel hamar sül, kiszáradhat, és könnyen megég. A lapra ügyeljünk, kisütés után kemény lesz, és törékeny!
…és ami a szagát illeti, a sütő kinyitásakor készüljünk fel minden rosszra, amíg ki nem hűl a tészta (utána már nem lesz érezhető), igencsak erős, szúrós ammóniaszagot áraszt, ami átjárhatja az egész lakásunkat…ez az ára annak, hogy jó könnyű, levegős tésztához jussunk….
Ezért a kevésbé bátrabbak próbálkozhatnak sütőporral is….

A krémhez kevés hideg tejet csomómentesre keverünk a liszttel. A többi tejet felforraljuk, lassan elkeverjük a lisztes masszával, és kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük. Időnként megkavargatva hagyjuk kihűlni.
A vajat csipetnyi só hozzáadásával kihabosítjuk, a cukorral jó alaposan kikeverjük, majd elegyítjük a tejes péppel.

Alulra kerül az egyik kihűlt kakaós lap, megkenjük a krém felével, ráfektetjük a piskótalapot, meglocsolgatjuk egy kis rummal (likőrrel), ismét krém következik, barna lap.

Tetejét csokimázzal vonjuk be, másnapig pihentetjük, addigra a barna lap megpuhul.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

9 megjegyzés:

Garffyka írta...

Szia, ha viszek kistányért, kaphatnék egy szeletkét? Nagyon jól néz ki! :)

Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

mariam írta...

Köszönöm szépen!
Adnék én úgy is, ha nem hozol tányért, de sajnos már elfogyott,..:-)
Amúgy nagyon szívesen olvasgatom az oldaladat!
Üdv: Marica

Mária írta...

El kell árulnom, hogy ez az egyik legnagyobb kedvencem. Még anyu sütötte nekünk annak idején.

mariam írta...

Nekünk is nagyon ízlik! :-)

Névtelen írta...

Nálunk ez a süti "százforintos" néven fut. A nagymamám sütötte, a recept eltűnt, ezért nagyon köszi!!!!

mariam írta...

Ilyen néven még nem hallottam, de érdekes, hogy mennyire mássként nevezik el a sütiket különböző helyeken! :-)

Mária írta...

Nem akartam meglepetést okozni, de ha már itt járunk, el kell mondanom, hogy mi Ibolya szelet néven ismerjük. :) De az íze ugyanaz!

mariam írta...

Mindig is mondom, hogy a receptek szép kőrt futnak be... :-)

emese írta...

nalunk erdelyben vendegvaronak nevezik