2009. augusztus 9., vasárnap

Almás lepény (kelt tésztával)



Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
3 evőkanál cukor
1 csipetnyi só
2 tojás
1 dl tej
2 dkg élesztő
1-2 evőkanál tejföl
½ citrom reszelt héja

Töltelék:

1.5 kg reszelt alma (kb.)
15 dkg cukor
½ citrom leve
3-4 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk kb. egy kávéskanál cukorral megédesített langyos tejben.
A sóval elkevert lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a cukrot, egy egész tojást, a másik tojás sárgáját, a citromhéjat, a felfutott élesztőt, és annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, míg felülete szép sima lesz, és elválik az edény falától.

Letakarva megkelesztjük, majd lisztezett felületen két, közepes méretű tepsinek megfelelő lapot nyújtunk ki belőle.
Az alsó lapot kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, morzsával megszórjuk, és az előzőleg kissé megpárolt almareszeléket rásimítjuk.

A másik lappal betakarjuk, a megmaradt tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített, közepes hőfokú, kb. 180 C°- os sütőben szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: