2016. január 2., szombat

Karamellakrémes kakaós kocka





Kakaós piskóta:

6 tojás
3 dl cukor
4 dl liszt (ebből 2 evőkanálnyi kakaópor)
7 evőkanálnyi étolaj
1 teáskanálnyi  sütőpor


Krém:

3 dl habtejszín (itt növényi hab)
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
5 dkg vaj / margarin
1 csomag karamell/vagy vanília ízű puding
3 dl tej
2-3 evőkanál cukor


Csokimáz: összeolvasztunk 2-2 evőkanálnyi kakaóport,  cukrot, vizet, levesszük a tűzről, és egyneműre keverjük 2-3 dkg vajjal.


Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét kihabosítjuk, hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk belőle. Egyenként eldolgozzuk benne a tojások sárgáit, kanalanként az olajat, végül a sütőporral elkevert lisztet szitáljuk bele. Óvatosan forgatjuk a masszához a lisztet, hogy ne törjön a hab.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, közepes méretű, kb. 24x34 cm-es, sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent és liszttel megszórt tepsiben.

A krémhez egy mélyebb lábasban addig pirítjuk a 20 dkg cukrot kis lángon folyamatos keveréssel, míg felolvad, és szép aranybarna színt kap. Felöntjük óvatosan a 2 dl tejjel, miközben állandóan kavarjuk.
Fel fog alaposan habzani, ezért szükséges hozzá a mélyebb edény. Közben a kezünkre is vigyázzunk, mert nagyon éget a forró cukor.
A habzás rövidesen lecsendesedik, majd addig főzzük, míg besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Ekkor levesszük, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.

A pudingot a tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy ne bőrösödjön a teteje.

A tejszínt kemény habbá verjük.
Robotgéppel átkeverjük simára a pudingos krémet, majd hozzáadjuk a karamellkrémet is. A tejszínhabot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.

A kihűlt tortalapot kétfelé vágjuk, a krém kétharmad részével megtöltjük, a maradék a tetejére kerül.
A süteményt hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a töltelék, majd egy kis csokimázt csorgatunk rá.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kristálycsukor vagy por?

mariam írta...

Kristálycukor.