2012. május 29., kedd

Almás krémes




Hozzávalók:

1.5 kg alma (kb. 6-8 db)
8 tojás
3 evőkanál víz
15 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
2 evőkanál kakaópor

Krém:

5 dl tej
2 csomag (80 g) vanília ízű pudingpor
18 dkg porcukor
25 dkg margarin

Bevonat: csokimáz / vagy 1 db tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

Egy közepes méretű (20 x 32 cm kb.) tepsit alufóliával kibélelünk.
A tisztított almát szeletelve elterítjük a tepsiben.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével.
A tojások sárgáit a maradék cukorral, és a kanalanként hozzáadott vízzel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a sütőporos, szitált lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
A massza felét rásimítjuk az almarétegre, másik felébe belekeverjük a kakaóport, és így öntjük a sárga masszára.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőtől függhet a sütésidő. 
Ha bizonytalanok vagyunk, a sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.

A krémhez a pudingport a cukor felével a szokásos módon megfőzzük, időnként megkevergetve hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint a cukorral jó alaposan kihabosítjuk, majd a pudingot kanalanként elkeverjük benne. Egyenletes, sima krémet kell kapnunk.

A kihűlt almás tésztát tálcára borítjuk, a fóliát lehúzzuk, a krémet rásimítjuk. 
Így a tészta alulra kerül, középen az almás réteg, keveredve a sárga és barna tésztával, tetején a krémmel.
Végül csokimázzal bevonjuk.

Csokimáz: 10 dkg vaj + 10 dkg porcukor + 3 evőkanál kakaópor összeolvasztva kis lángon, folytonos keveréssel.

2 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Tetszik! :) Kipróbálnám szívesen, mindig csak hallottam az almás krémesről.

mariam írta...

Akkor rajta, mert finom lett!:-)