2010. október 31., vasárnap

Kávékrémes diós szelet



Hozzávalók:

Tészta:

6 tojás
20 dkg cukor
10 evőkanál víz
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 evőkanál kakaópor
½ csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Krém:

3 tojás sárgája
1 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
2 evőkanál erős kávé
5 dkg csokoládé
20 dkg puha vaj /margarin
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
2-3 evőkanál porcukor

Tetejére: 2-3 evőkanál darált dió

Elkészítés:

A tojások sárgáit kikeverjük cukorral, kanalanként adjuk hozzá a vizet, majd a sütőporos lisztet, a diót, a kakaóport és a citromhéjat keverjük bele. Végül a tojások keményre vert habját forgatjuk óvatosan a masszába.

Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, 180 °C – os előmelegített sütőben sütjük ki a tésztát kb. 35-40 perc alatt.

A krémhez elkeverjük egymással az egész tojást, a tojás sárgákat, a cukrokat és a tejet.
Alacsony lángon (vagy gőz fölött) besűrítve forrpontig főzzük folyamatos keveréssel, miközben hozzáadjuk a kávét, és a kis darabokra aprított csokoládét is. A kész krém legyen sima, egynemű. Kb. 20 perc, míg ez így elkészül.
Időnként megkevergetve hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat kihabosítjuk, majd kanalanként adagolva adjuk hozzá a hideg krémet. Alaposan keverjük ki.
A legvégén a habfixálóval és porcukorral kemény habbá vert tejszínt forgatjuk bele.

A tésztát elfelezzük, megtöltjük a krémmel, tetejét, oldalát is bevonjuk, végül megszórjuk darált dióval.

A krém elkészülhet tejszín nélkül is.
Tejszín hozzáadásával közepesen lágy krém lesz, ha valaki így is szilárdabb krémmel szeretné, a kész krémhez adjunk hozzá kb. fél dl vízben kis lángon feloldott 1 evőkanálnyi zselatint. Óvatosan keverjük el először egy kevés mennyiségű krémmel, utána adjuk a többihez, nehogy megcsomósodjon.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom, guszta

Wienermädel + Co írta...

Und wieder so ein herrliches Rezept, ich liebe Nuss und ich liebe Kaffee!!!

Liebe Grüsse

mariam írta...

Köszönöm! :-)

mariam írta...

Vielen Dank! Ich liebe auch..:-)