2009. június 11., csütörtök

Lángos (kefires)



Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 pohár kefir
2.5 dkg élesztő
1 dl tej / vagy víz
2 teáskanál cukor
1 tojás
1-2 evőkanál olaj

5 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral megédesített, langyos tejbe morzsolva felfuttatjuk, hozzáadjuk a sóval, maradék cukorral elkevert liszthez a tojással együtt, és a kefirrel, a többi tejjel (vízzel) simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.
A dagasztás utolsó fázisában adjuk hozzá az olajat is.

A tésztát a sütés előtt 2-3 órával korábban állítsuk össze, és hidegre tegyük keleszteni egy kiolajozott, jól zárható nagyobb tálban. Van, aki a kelesztéshez műanyag zacskót alkalmaz.
Az összeállítást előző nap is elvégezhetjük.
A tészta minél többet áll, annál jobb lesz az eredmény. Amennyiben nagyobb mennyiséget gyúrunk be, napok múlva is elővehetjük, és mindig annyit sütünk ki belőle, amennyit pillanatnyilag elfogyasztunk.

Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, kicsit pihentetjük huzatmentes helyen, majd olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk.
A kitépett darabokat ajánlatos előre egyszerre mind gömbölyűre, kissé lapítva megformálni, és olajozott felületre tenni, mert amikor sütjük, hamar kisül, és addig is jót tesz a tésztának, hogy kel.

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
Sütéshez középről kiindulva a szélük felé kihúzgáljuk kerek formára a tésztákat, óvatosan beleeresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.
Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.
Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belőle.

Tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal kínálhatjuk.
Kefir helyett joghurtot, vagy tejfölt is használhatunk a tészta összeállításánál.

1 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Sehr gut, Langos habe ich auch schon gemacht!