2009. május 31., vasárnap
Almás pite
Ez a kedvenc almás pitém receptje, amit pontosan 30 éve sütök, és mindig bevált, a család legnagyobb örömére. Vendégség nálunk nem zajlott le almás pite nélkül.
Mivel olyan gyakran sütöttem, a recept lapjának széle már kirongyolódott, bár már nincs szükség a leírásra, mert ennyi idő alatt már anélkül is megy.
Hozzávalók:
Omlós tészta:
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg hideg vaj / vagy 25 dkg Ráma margarin
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só
Töltelék:
1.5 kg reszelt alma (fanyar ízű)
½ citrom leve
15 dkg cukor - ízlés szerint
ízesítésre fahéj
szóráshoz a töltelék alá: zsemlemorzsa
Tetejére: 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztával gyorsan dolgozzunk, nem kell nagyon kigyúrni!
Két cipót formálunk, és legalább fél - egy órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
Pihentetés után a cipókat két lapra nyújtjuk, az alsót kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a citromlével meglocsolt (hogy ne barnuljon meg az alma), majd cukorral elkevert, kicsavart tölteléket.
A cukor lehet tetszőleges mennyiségű, attól függően, mennyire fanyar az alma.
Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 - 200 °C - os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.
Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
A tölteléket készíthetjük úgy is, hogy a cukorral együtt először megpároljuk, és lehűtve töltjük meg vele a tésztát.
Aki szereti, a töltelékbe tehet még 5 dkg mazsolát, és szóráshoz használhat 5 dkg darált diót a morzsa helyett.
Az almát mérjük bőven, ilyenkor mondják errefelé, hogy úgy jó, ha lelke van!
Én mindig másfélszeres adagot szoktam sütni, ekkor a gáztepsit használom.
Tetején dióval megszórva:
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Olá, passei para dar uma olhadinha em seu blog, muito interessante. Parabéns
Obrigado! :-)
Ein wunderschöner Apfelkuchen - man möchte gleich Kaffee dazu!!
Liebe Grüße
Danke, Traude! :-)
Megjegyzés küldése