2009. március 5., csütörtök
Ostyatöltelékek
A megtöltött lapokat egy deszkával préseljük le másnapig, és forró vízbe mártott, szárazra törölt, éles pengéjű késsel szeleteljük fel.
1./ Diós-kekszes
Hozzávalók:
5 db tojás
35 dkg Ráma margarin
25 dkg porcukor
15 dkg darált dió
35 dkg darált keksz
2 evőkanál kakaó
2-3 evőkanál rum
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a margarinnal gőz fölött összeolvasztjuk, majd amikor már kissé lehűlt, elkeverjük a többi hozzávalóval.
Még finomabb, ha a tetejét csokimázzal leöntjük.
2. /Diós
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
8 dkg folyós méz
30 dkg porcukor
20 dkg darált dió
½ citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, kanalanként hozzáadjuk a mézet, és a porcukrot. Gőz fölött addig verjük, míg egészen besűrűsödik, majd belekeverjük a diót, és a citromhéjat.
Két nagyobb méretű ostyalap közé simítjuk a tölteléket.
3./ Mogyorós-csokoládés
Hozzávalók:
8 dkg darált mogyoró
8 dkg porcukor
8 dkg vaj
10 dkg puha csokoládé
1 teáskanál neszkávé
1 tojás
Elkészítés:
Alaposan kikeverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a csokoládét, a pici forró vízzel feloldott kávét, és a mogyorót.
Két ostyalap közé töltjük.
4. / Kókuszos
Hozzávalók:
2 dl tej
30 dkg cukor
½ csomag vanília ízű pudingpor
25 dkg kókuszreszelék
25 dkg Ráma margarin
2 evőkanál neszkávé
Elkészítés:
A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket, és kb. még további 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a margarint, és a liszttel elkevert pudingport. Visszatesszük a tűzre, és sűrűre főzzük.
A krém egyik feléhez hozzáadjuk a neszkávét, majd váltakozva megtöltjük az ostyalapokat.
5./ Mézes-diós
Hozzávalók:
30 dkg cukor
1.5 dl víz
15 dkg méz
1 citrom leve
25 dkg dió / vagy mogyoró
4 tojás fehérje
Elkészítés:
A vízzel és cukorral sűrű szirupot főzünk, kevergetve elegyítjük a mézzel, majd a citrom levét és a diót is hozzáadjuk. Levesszük a tűzről, addig kevergetjük, míg besűrűsödik. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan összekeverjük a masszával, majd két lap közé töltjük.
6./ Törökmézes
Hozzávalók:
20 dkg méz
28 dkg cukor
3 tojásfehérje
15 dkg darált dió / mandula, vagy mogyoró
Elkészítés:
A cukrot addig főzzük a mézzel, míg barnás és nyúlós lesz. Ekkor a szirupból egy cseppet hideg vízbe cseppentünk, és ha megköt, akkor jó.
A tűzről levéve, folyamatos veréssel hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habjához. Belekeverjük a darált diót, melegen töltjük meg vele az ostyát vastagon.
7./ Datolyás
Hozzávalók:
25 dkg apróra vagdalt mandula
25 dkg apróra vagdalt datolya
25 dkg porcukor
5 tojásfehérje
Elkészítés:
Az alapanyagokat gőz fölött sűrűre főzzük, két nagy ostyalap közé kenjük.
Tetejét csokimázzal vonjuk be.
8./ Diós-kekszes-mazsolás
Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj / margarin
20 dkg darált keksz
15 dkg darált dió
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral gőz fölött kikeverjük, és amikor a cukor elolvad,
hozzáadjuk a vajat, a csokoládét, és a vaníliás cukrot.
Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a kekszet, a mazsolát, a diót, és hűlni hagyjuk.
Megtöltjük a lapokat a krémmel.
9./ Diós-kekszes-mazsolás 2.
Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
15 dkg darált dió
25 dkg Ráma margarin
3 evőkanál kakaópor
2 dl tej
15 dkg porcukor
mazsola
rum
Elkészítés:
A margarint, a tejet, a kakaóport, és a cukrot forráspontig melegítjük folytonos keveréssel, ekkor levesszük, és hozzáadjuk a dióval elkevert kekszet, és a rumot ízlés szerint. Langyosan töltjük meg vele az ostyalapokat.
10. / Citromos
Hozzávalók:
20 dkg porcukor
20 dkg vaj / margarin
1/2 mokkáskanál citromlé + reszelt citromhéj
1 db porított citrompótló tabletta
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi adalékot. Ne legyen sok a citromlé, mert nagyon meglágyul tőle a krém!
5 lapot töltünk meg vele.
11./ Csokoládés
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
15 dkg vaj / margarin
4-5 dkg kakaópor / vagy 3 szelet puha csokoládé
vanília aroma
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a többi adalékot. Amennyiben kikristályosodna a krém, adjunk hozzá egy tojássárgáját, vagy fél tojásfehérjét, ettől szépen kisimul a krém.
12./ Grillázskrémes
Hozzávalók:
20 dkg porcukor
20 dkg vaj / margarin
2 tojás sárgája
10 dkg apróra vagdalt dió
1 csomag vaníliás cukor / vagy reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tojások sárgáját 10 dkg cukorral és 10 dkg vajjal felfőzzük annyira, hogy elváljon az edény oldalától a massza. Hagyjuk langyosra hűteni, majd ízesítjük a vaníliával, vagy a citromhéjjal.
10 dkg cukrot világosra pirítunk, elkeverve hozzáadjuk a diót. Olajozott tányéron kihűtjük, átdaráljuk, és a krémmel összekeverjük. Két lap közé kenjük.
13./ Kókuszos
Hozzávalók:
5 dl tej
50 dkg cukor
13 dkg margarin
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejet a cukorral felfőzzük a cukor teljes oldódásáig, kihűtjük. Kikeverjük a habosított margarinnal, és a kókuszreszelékkel.
14./ Csokis
Hozzávalók:
4 tojás
25 dkg porcukor
10 dkg főzőcsokoládé
15 dkg Ráma margarin
Elkészítés:
A tojást a cukorral, és a csokoládéval gőz fölött összesűrítjük, kihűtjük, és a habosított margarinnal kikeverjük.
15./ Fügés
Hozzávalók:
25 dkg apróra vagdalt füge
10 dkg mazsola
25 dkg apróra vagdalt / darált dió
5 tojás
25 dkg Ráma margarin
55 dkg cukor
Elkészítés:
A margarint 30 dkg cukorral jó sűrűre főzzük kis lángon kevergetve, hozzáadunk 25 dkg pörkölt cukrot, és néhány percig még tovább főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi adalékot, ha kihűlt, megtöltjük a lapokat, tetejére csokimáz kerüljön.
16./ Kakaós
Hozzávalók:
3 tojás
2 púpozott evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral habosra verjük habverővel, gőz fölött (vagy lassú tűzön) forrpontig sűrítjük, és hozzáadjuk a kakaóport.
17./ Kakaós 2.
Az előbbi recept szerint járunk el, annyi különbséggel, hogy amikor félig kihűlt a krém, hozzáadunk 10 dkg habosított margarint a kakaóval.
17./ Kekszes-citromos
Hozzávalók:
25 dkg Ráma margarin
6 db tojás
50 dkg darált keksz
1 db rum aroma / vagy rum
2 evőkanál kakaópor
16 evőkanál cukor
1 db citrom leve
Elkészítés:
A margarint a cukorral és a tojással összekeverjük, majd 20 percig gőz fölött sűrítjük, kevergetve. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált kekszet, és megfelezzük.
Egyik felét rum aromával és kakaóval ízesítjük, a másik felét citromlével, és 3 nagyméretű ostyalap közé töltjük.
18./ Kókuszos-kekszes
Hozzávalók:
4 dl tej
60 dkg cukor
25 dkg Ráma margarin
30 dkg darált keksz
30 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a margarint, a kekszet, a kókuszreszeléket, és rövid idő alatt sűrűre főzzük. A langyos masszával megtöltjük a lapokat, tetejét csokimázzal vonjuk be. ( Csokimáz nélkül is finom.)
Fotó: Stock
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Hello
Háét, a kókuszos ostyatöltelékből tuti hiányzik valami, mert ha fél liter tejet fél kg cukorral összefőzöl, az olyan híg, hogy képtelenség bármibe beletölteni... és a 13 dk vaj sem rántja össze... Üdv: Patri
A cukrot a tejjel be kell sűríteni, nem állítom, hogy ez pikk-pakk típusú recept, kevergetni kell egy darabig.
Ez a "türelem rózsát terem" verzió.
Megjegyzés küldése