2009. május 31., vasárnap

Almás pite




Ez a kedvenc almás pitém receptje, amit pontosan 30 éve sütök, és mindig bevált, a család legnagyobb örömére. Vendégség nálunk nem zajlott le almás pite nélkül.
Mivel olyan gyakran sütöttem, a recept lapjának széle már kirongyolódott, bár már nincs szükség a leírásra, mert ennyi idő alatt már anélkül is megy.

Hozzávalók:

Omlós tészta:

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg hideg vaj / vagy 25 dkg Ráma margarin
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só

Töltelék:

1.5 kg reszelt alma (fanyar ízű)
½ citrom leve
15 dkg cukor - ízlés szerint
ízesítésre fahéj

szóráshoz a töltelék alá: zsemlemorzsa

Tetejére: 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztával gyorsan dolgozzunk, nem kell nagyon kigyúrni!

Két cipót formálunk, és legalább fél - egy órán keresztül hideg helyen pihentetjük.

Pihentetés után a cipókat két lapra nyújtjuk, az alsót kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a citromlével meglocsolt (hogy ne barnuljon meg az alma), majd cukorral elkevert, kicsavart tölteléket.
A cukor lehet tetszőleges mennyiségű, attól függően, mennyire fanyar az alma.

Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.
Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 - 200 °C - os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.

Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.



A tölteléket készíthetjük úgy is, hogy a cukorral együtt először megpároljuk, és lehűtve töltjük meg vele a tésztát.
Aki szereti, a töltelékbe tehet még 5 dkg mazsolát, és szóráshoz használhat 5 dkg darált diót a morzsa helyett.

Az almát mérjük bőven, ilyenkor mondják errefelé, hogy úgy jó, ha lelke van!
Én mindig másfélszeres adagot szoktam sütni, ekkor a gáztepsit használom.

Tetején dióval megszórva:

4 megjegyzés:

Célio írta...

Olá, passei para dar uma olhadinha em seu blog, muito interessante. Parabéns

Receptgyűjtő írta...

Obrigado! :-)

Wienermädel + Co írta...

Ein wunderschöner Apfelkuchen - man möchte gleich Kaffee dazu!!

Liebe Grüße

Receptgyűjtő írta...

Danke, Traude! :-)