2009. június 24., szerda

Meggyes pite 2.



Hozzávalók:

Omlós tészta:

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 dl tejföl (kb.)
4 evőkanál cukor
½ citrom reszelt héja és leve
1 csipetnyi só

Töltelék:

1 kg kimagozott meggy
15 dkg cukor
ízesítésre fahéj
szóráshoz: zsemlemorzsa

Tetejére: 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot, és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztával gyorsan dolgozzunk, nem kell nagyon kigyúrni.

Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük.
A cipókat két lapra nyújtjuk, az egyiket kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük.
Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a cukorral elkevert, fahéjjal ízesített tölteléket.

Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.

Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 °C - os sütőben, kb. 40 perc alatt szép pirosra kisütjük.

Ha kihűlt, kockákra szeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.
Barackkal, szilvával, cseresznyével is lehet készíteni.

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Herrlich, ich habe Hunger!

Liebe Grüße

Receptgyűjtő írta...

Ich gebe ihm..:-)