2009. június 7., vasárnap

Túrós narancsos pite



Úgy esett, hogy került a házba kb. másfél kilónyi narancs, amelynek a minősége már nem az az igazi változat. Ugyanakkor adott volt fél kg túró is, és ebből lett ez a pite, amit kissé félve sütöttem ki, mert így ezt a párosítást nem láttam sehol sem. Ettől eltekintve egész finom lett!

Hozzávalók:

Tészta:

40 dkg liszt
1 csipetnyi só
15 dkg lágy Ráma margarin
4 tojás sárgája
1 evőkanál cukor
3 dkg élesztő
1 dl tej – és még annyi, hogy rugalmas, rétestészta állagú legyen

Töltelék:

1.5 kg (kb.) tisztított narancs kis darabokra vagdalva
50 dkg túró
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
5 dkg margarin
1 evőkanál liszt / vagy étkezési keményítő
4 tojás fehérjének habja

A töltelék alá:

2-3 evőkanál búzadara

Elkészítés:

A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a margarint, a tojások sárgáit, az élesztőt, és addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, és sima, egyenletes tésztát kapunk.
Az állagát a hozzáadott tej mennyiségével szabályozzuk.
Huzatmentes, langyos helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk.
Kikent, liszttel meghintett, közepes méretű tepsibe igazítjuk az alsó lapot, megszórjuk búzadarával, amelyre a narancsdarabkák kerülnek.
A narancs kiengedett levét hozzákeverhetjük a túróhoz.
A narancsra a kikevert túrós masszát simítjuk, majd ráfektetjük a felső lapot.

A tésztát megkenjük tejjel (vagy kikevert tojással), megszurkáljuk villával, és előmelegített, 180 °C – os sütőben szép barnára kisütjük, kb. 35 - 40 perc alatt.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük. Porcukorral hintve kínáljuk.

3 megjegyzés:

SANJAY írta...

Thank u for nice comment

Wienermädel + Co írta...

Zum Hineinbeissen!

Receptgyűjtő írta...

ging aus... :-(