2009. április 19., vasárnap
Somlói galuska
Hozzávalók:
6 tojásból készített piskótatészta kockákra darabolva
Krém:
0.5 l tej
8 dkg liszt
15 dkg cukor
4 tojássárgája
reszelt citromhéj
½ rúd vanília/ vagy vaníliacukor
Szirup:
2.5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
Töltelék:
8 dkg darabolt dió
8 dkg mazsola
1 dl rum
1 evőkanál kakaópor
Csokoládéöntet:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
2.5 dl víz
5 cl rum
Kb. 5 dl tejszín habja
Elkészítés:
A piskótát úgy készítjük el, hogy a sárga massza felét egy tepsibe öntjük, a maradékhoz hozzáadunk egy evőkanálnyi kakaóport, és kanalanként ráadagoljuk elszórtan a sárga részre. Így tarka tésztát kapunk.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beleszórjuk a lisztet, felöntjük lassan a vaníliával felforralt tejjel, és citromhéjjal ízesítjük.
Gőzfürdőben, vagy nagyon lassú tűzön forrpontig sűrítjük, állandóan kevergetve.
A vanília rudat kivesszük belőle, és lehűtjük.
Elkészítjük a szirupot, a cukrot a vízzel felforraljuk, és ha már langyosra hűlt, beleöntjük a rumot.
A csokiöntethez a felkockázott csokoládét a vízzel és a cukorral gőz fölött sima krémmé elegyítjük, és ha kissé lehűlt, a rumot is elkeverjük benne.
Egy szép üvegtálban felváltva rétegezzük a kétféle piskótadarabokat.
A sorokat meglocsoljuk először sziruppal, erre jön a vaníliakrém, megszórjuk rumban áztatott dióval és mazsolával. A felső réteg piskóta legyen, sziruppal öntözve, és kakaóporral meghintve.
Másnapig hűtőben érleljük, tálaláskor csokiönettel locsoljuk meg, és tejszínhabbal díszítjük.
Az itt látható desszert a húsvéti krémes sütemények széleinek egyenletesre vágásából készült, amit a mélyhűtőben tároltam újrahasznosításig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Marika, das ist der beste Nachtisch, den es in Ungarn gibt!
Ja, Traude, Wir lieben es sehr viel!
Megjegyzés küldése