2009. április 13., hétfő

Rózsi süti



Hozzávalók:

3 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
3-5 evőkanál sűrű lekvár
9 evőkanál víz (kb. 1 dl)
25 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
½ citrom reszelt héja
5 dkg durvára darált / vagdalt/ pirított dió

Tetejére:

lekvár, csokimáz

Elkészítés:

A vajat habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd a cukrokat, a lekvárt, a szódabikarbónával, fahéjjal, citromhéjjal elkevert lisztet, a diót, és legvégül a tojások fehérjének keményre vert habját.

Sütőpapírral bélelt (vagy kikent, lisztezett) tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepes lángú, 180 °C –os sütőben kisütjük.

Kiborítjuk a formából, lehúzzuk a papírt, és még melegen megkenjük lekvárral. Amikor már kissé megszikkadt, csokimázzal bevonjuk.



Lehet a tésztába meggyet is keverni (kb. egy maréknyit), nagyon finom lesz tőle, és készülhet úgy is, hogy a tetejét csupán durvára vagdalt dióval megszórjuk sütés előtt, és amikor kínáljuk, előtte porcukorral szórjuk.
Kettévágva lekvárral is megkenhetjük.

Ezt a receptet már vagy 25 éve kaptam egyik családtagunktól, nagyon dicsérte, hogy ki kell próbálni, mert egyszerű, gyors, és ízletes.
Ehhez mérten pár év eltelt, mire először nekiláttam, és valóban, mindig nagy sikert aratott. Most is, a húsvéti sütik között nagy népszerűségnek örvendett.
Ebben a tésztában szilvalekvár van, ezért lett ilyen sötét a színe, baracklekvárral világosabb a tésztája.

2 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Oh, der ist aber schön geworden!

Receptgyűjtő írta...

Danke! :-)