2009. április 27., hétfő

Mákos bukta


fotó

Tészta:

25 dkg liszt
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
2 dkg cukor
2 tojássárgája

3 dkg puha vaj

Töltelék:

2 dl tej
5 dkg cukor
1/2 kávéskanál fahéj
10 dkg darált mák
1 evőkanál citromhéj

Elkészítés:

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. A langyos, kissé cukros tejbe az élesztőt belemorzsoljuk, majd a liszt mélyedésébe öntjük. Kevés lisztet ráhúzunk, és hagyjuk felfutni.

A tojássárgáját egy csipetnyi sóval felverjük, a puha vajjal együtt a liszthez adva összedagasztjuk, és kb. 25 perc alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tejet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, a mákot is hozzáadjuk, együtt főzzük egy kis ideig, majd a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és egyforma, 8 - 10 cm - es, négyzet alakú darabokra vágjuk éles késsel.

A tölteléket elosztjuk a négyzeteken, sarkaikat összefogjuk.
Kikent tepsibe rakosgatjuk őket, egymástól kissé távolabbra, tetejüket felvert tojással (vagy tojássárgájával) megkenjük, és 20 percet még kelesztjük.

Előmelegített, 200 °C - os sütőben kb. 25 perc alatt kisütjük.

3 megjegyzés:

gabojsza írta...

Jaj, de nagyon szépek lettek!:-)))

Wienermädel + Co írta...

Das ist eine gute Idee, habe alles zu Hause!

Receptgyűjtő írta...

Es ist notwendig, es dann zu backen! :-)