2009. április 18., szombat

Lángos - hidegen kelesztett




Hozzávalók:

50 dkg liszt
2.5 dl tej (kb.)
2.5 dkg élesztő
2 tojás
1/2 evőkanál só
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az élesztőt kevés hideg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a tojásokkal együtt, és a többi tejjel simára keverjük a robotgép dagasztó spiráljával.
Annyi tejet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, se túl kemény, rugalmas tésztát kapjunk.

A tésztát hidegen kelesztjük másnapig, egy kiolajozott, jól zárható nagyobb tálban. Van, aki a kelesztést műanyag zacskóban végzi el, az eredmény ugyanaz.
A tészta minél többet áll, annál jobb lesz az eredmény.
Amennyiben nagyobb mennyiséget gyúrunk be, napok múlva is elővehetjük, és mindig annyit sütünk ki belőle, amennyit pillanatnyilag elfogyasztunk.

Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, hagyjuk kicsit pihenni, majd olajos kézzel ököl nagyságú darabokat tépünk.
A kitépett darabokat ajánlatos előre egyszerre mind gömbölyűre, kissé lapítva megformálni, és olajozott felületre tenni, mert amikor sütjük, hamar kisül, és addig is jót tesz a tésztának, hogy kel.
Ahol dolgozunk, egyenletes hőmérséklet legyen, és ne érje huzat a tésztát.

Bőséges mennyiségű olajat forrósítunk.
Sütéshez középről kiindulva a szélük felé, kihúzgáljuk kerek formára a tésztákat, óvatosan bele eresztjük a forró zsiradékba, majd egyenként szép pirosra sütjük mindkét oldalukon a lángosokat.

Az olaj ne legyen túlzottan felhevítve, mert kívül megpirul ugyan a tészta, de belül sületlen maradhat, ha pedig nem elég forró, megszívja magát nagyon zsiradékkal.(Próbaképpen beledobhatunk egy kis darabka tésztát, és látni fogjuk, mikor alkalmas a sütésre.)
Papírtörlőre szedjük ki, hogy az olajat leitassuk.
Kb. 8-10 db lesz belőle, a nagyságuktól függően.
Tejföllel, fokhagymával kínálhatjuk.

3 megjegyzés:

Wienermädel + Co írta...

Selbstgemachte Langos sind besonders gut!

Receptgyűjtő írta...

Danke, Traude! :-)

Wienermädel + Co írta...

http://im-vorbeifahren.blogspot.com/

"Wienermaedel" ist nicht mehr online!

Liebe Grüße
Traude