Borsodó (a képen) hozzávalói:
3 dl édeskés vagy félszáraz fehérbor
3 tojás
½ citrom reszelt héja
2-3 db szegfűszeg
10 dkg cukor
1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
1 evőkanálnyi étkezési keményítő (vagy liszt)
1.5 dl víz
Elkészítése:
A bort a szegfűszeggel és a citromhéjjal felforraljuk.
A tojások sárgáit a cukorral, a vaníliás cukorral, a
keményítővel, a citromlével és a vízzel simára keverjük, lassacskán felöntjük a
felforralt borral, majd kis lángon (vagy vízgőz felett) folyamatos keveréssel
kissé besűrítve felfőzzük.
A szegfűszeget kivesszük a krémből, és a krémet kisebb
adagokban belekeverjük a tojásfehérjék felvert habjába.
Jó sok habos krém lesz belőle, a fotózásnál már alaposan megfogyatkozott a mennyisége, és nem annyira látszik, milyen szép laza/habos volt.
Jó sok habos krém lesz belőle, a fotózásnál már alaposan megfogyatkozott a mennyisége, és nem annyira látszik, milyen szép laza/habos volt.
Vaníliás sodó hozzávalói:
4 tojás sárgája
5 evőkanálnyi cukor
1 evőkanálnyi étkezési keményítő (vagy liszt)
1 vanília rúd kikapart belseje (vagy 1 csomag, 10 g Bourbon vaníliás cukor)
7 dl tej
Elkészítése:
A tojások sárgáit, a cukrot, a lisztet egyneműre keverjük. A
tejet a vaníliával felforraljuk, lassan felöntjük vele a tojásos masszát, és
kavargatva kissé besűrítve felfőzzük.
Kelt tésztából készült kalácsfélékhez (aranygaluska, bukta, stb.) és gyümölcsös desszertekhez öntetként használható.
Még több sodó/öntet/mártás:
Mann Endre : Sütemények és édességek (1967) c. könyvéből
Még több sodó/öntet/mártás:
Mann Endre : Sütemények és édességek (1967) c. könyvéből
Borsodó
Habverő üstbe beleütünk 5 egész tojást, hozzáteszünk 5
evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál keményítőlisztet. Az egészet elkeverjük 0.5 l forralt
borral, és tűzön habverővel addig keverjük, amíg egészen megsűrűsödik. Forrnia
nem szabad, hogy a tojás csomós ne legyen.
A tűzről levéve tovább verjük, amíg teljesen kihűl.
Vaníliasodó
(tejsodó)
5 egész tojást 5 kanál porcukorral habosra keverünk,
belekeverünk 0.5 l tejet, amelybe előzőleg 1/2 rúd vaníliát főztünk bele. Tűzön
habverővel sűrűsödésig főzzük. Forrnia nem szabad! A tűzről elvéve tovább
verjük, amíg kihűl. Tálalás előtt a vaníliát kivesszük belőle.
Citrom-, vagy narancssodó
5 egész tojást habüstben elkeverünk 5 evőkanál
porcukorral, belereszeljük 3 narancs héját, és hozzákeverjük 1 egész narancs levét
is. Habverővel folytonosan verve tűzre tesszük, és beleöntünk 0.5 l forró
tejet. Addig verjük, amíg megsűrűsödik. Forrnia nem szabad! A sodót kihűlésig
verjük.
Citromsodóban 1 citrom lereszelt héját és levét
tesszük.
Csokoládésodó
5 tojássárgáját simára keverünk 15 dkg porcukorral és 20
dkg reszelt csokoládéval. Ha sima, leöntjük 4 dl forró tejjel és habverővel
keverve sűrűre főzzük. Kihűlésig verjük.
Kávésodó
4 tojássárgáját habosra kavarunk 10 dkg porcukorral.
Feleresztjük 15 dkg pirított cukorral édesített 1,5 dl nagyon erős
feketekávéval, 4 dl tejjel, és tűzön addig verjük habverővel, amíg
megsűrűsödik. Kihűlésig keverjük.
Puncssodó
5 tojást habüstben elkeverünk 5 kanál porcukorral és 4
evőkanál rummal. Feleresztjük 0.5 liter forró tejjel, és tűzön sűrűre főzzük.
Forrnia nem szabad! A tűzről elvéve tovább verjük, amíg kihűl.
Alapmártás
felfújtakhoz:
¼ kg cukrot habosra kikavarunk 6 tojássárgájával és 1-2
kanál keményítőliszttel. Lassan belekeverünk 1 l lobogva forró tejet, és tűzön
addig keverjük, míg sűrűsödni kezd. A tűzről levéve tovább keverjük, közben
belekeverjük a kívánt ízt is: ízlés szerint rumot, gyümölcsnedvet, olvasztott
csokoládét, erős feketekávét, pirított cukrot, vaníliát, narancs-, vagy
citromszeszt.
Öntetek:
Baracköntet: 0.5 l barackízt elkeverünk 25 dkg porcukorral
és 0.5 l tejszínnel. Simára kavarva hidegen szolgáljuk fel.
Málnaöntet: úgy készül, mint a baracköntet, csak barack
helyett málnaízt keverünk bele.
Ananászöntet: 0.5 kg-os ananászkonzerv levét elkeverjük 3
tojássárgájával, és tűzre téve, habverővel sűrűre keverjük. A tűzről levéve
kihűlésig keverjük, és a hideg öntetbe még belekeverünk 10 dkg nagyon apróra
vágott ananászt.
Bechamel-mártás:
5 dkg vajban tűzön éppen csak elkeverünk 5 dkg lisztet, és
azonnal annyi nyers tejjel eresztjük fel, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Ezt
az alapmártást mindenféle gyümölcsmártás készítéséhez felhasználhatjuk, csak
éppen a szükséges mennyiségű áttört gyümölcsöt keverjük bele.
2 megjegyzés:
A legfelső borsodót megcsináltam, és nem ízlett egyáltalán. A vanília cukorból tettem még egyet, és cukrot is tettem még bele, de úgy is nagyon savanyú maradt és túl habos. Senkinek nem ízlett.
Szia! Sajnálom, hogy nem sikerült, talán túl száraz volt a bor, hiszen annak a minősége határozza meg az alapízt. Én mindig ezt csinálom az aranygaluskához, és nem savanyú, szeretjük.
Megjegyzés küldése