Hozzávalók:
50 dkg liszt
csipetnyi só
2-3 evőkanálnyi cukor
2.5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
2.5-3 dl langyos tej
1 evőkanálnyi vaj a forma kikenéséhez
Továbbá:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg olvasztott langyos vaj
Elkészítés:
1 dl langyos tejben elkeverünk 1 teáskanálnyi cukrot, az
élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, míg felfut.
A szitált, szoba hőmérsékletű lisztbe keverjük a kis sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk dagasztani.A dagasztás végén fokozatosan belecsorgatjuk az olvasztott vajat is.
Amikor a tészta hólyagot vet, felülete szép sima, elválik az edény falától, akkor letakarjuk
az edényt, és hagyjuk duplájára kelni.
A formát (nálam egy közepes méretű tepsi, kb. 32x22 cm)
kivajazzuk.
A szóráshoz való cukrot, diót elkeverjük egymással, a vajat
felolvasztjuk langyosra.
A megkelt tésztából diónyi darabokat tépkedünk, és gömbölyűre
formáljuk őket. A gömböket a vajban és a cukros dióban megforgatjuk, és sorban
a formába helyezzük őket, nem túl szorosan közel egymáshoz. Ha egy sorban nem
fér el, újabb sort teszünk a tetejére, a megmaradt cukros diót a végén
rászórjuk.
A formálás másik változata: kb. ujjnyi vastagságra nyújtjuk
a tésztát, és kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Így szép egyforma, kis
gömböket kapunk (nálam a tépkedéses módszerrel kicsit nagyok lettek).
A formát letakarva hagyjuk még kelni a tésztát, míg a sütő felmelegszik, ez kb. 20 perc.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 35-40 perc alatt.
Ha nagyon
pirulna a teteje, le lehet takarni fóliával félidőben.
Amikor kissé lehűl a tészta, sodóval (borsodó vagy vaníliasodó) leöntve fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése