2016. január 11., hétfő

Szilvalekváros hókifli




 Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
10 dkg zsír
1 tojás sárgája
1 kisebb citrom reszelt héja
1.5 dl tejföl (kb.)
kevés só

Tölteléknek: szilvalekvár.
Hempergetéshez: kb. 15 dkg porcukor 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukorral elkeverve

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a tojássárgáját, ízesítjük sóval, citromhéjjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen kemény, jól nyújtható tésztát kapjunk.

A tésztát 30 percig pihentetjük hűvös helyen, majd 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb kerek formával lapokat szaggatunk. Kiskanállal lekvárt teszünk a lapok közepére, visszahajtjuk, és lenyomogatjuk a széleken.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, és előmelegített, 190-200 °C-os sütőben kisütjük őket 20-25 perc alatt. Akkor jó, amikor a szélein pirul a tészta.
A kész kifliket a sütőből kivéve még forrón vaníliás porcukorban forgatjuk meg. Sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések: