Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg
vaj/margarin
10 dkg zsír
1 tojás
sárgája
1 kisebb citrom
reszelt héja
1.5 dl
tejföl (kb.)
kevés só
Tölteléknek:
szilvalekvár.
Hempergetéshez:
kb. 15 dkg porcukor 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukorral elkeverve
Elkészítés:
A lisztet
elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a tojássárgáját, ízesítjük sóval,
citromhéjjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepesen kemény, jól
nyújtható tésztát kapjunk.
A tésztát 30
percig pihentetjük hűvös helyen, majd 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb kerek
formával lapokat szaggatunk. Kiskanállal lekvárt teszünk a lapok közepére, visszahajtjuk,
és lenyomogatjuk a széleken.
Sütőpapírral
bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, és előmelegített, 190-200 °C-os sütőben
kisütjük őket 20-25 perc alatt. Akkor jó, amikor a szélein pirul a tészta.
A kész
kifliket a sütőből kivéve még forrón vaníliás porcukorban forgatjuk meg. Sokáig
eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése