2010. február 2., kedd

Gyümölcskenyér



Hozzávalók:

20 dkg szárított körte
25 dkg aszalt szilva (mag nélkül)
17.5 dkg szárított füge
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
5 dkg cukor
1 evőkanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1-1 csipetnyi gyömbérpor és szegfűszegpor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál rum / vagy konyak
7.5 dkg durvára vágott mogyoró
7.5 dkg durvára vágott mandula
7.5 dkg cukrozott narancshéj apróra vágva
10 dkg mazsola
2 teáskanál kakaópor

Bekenéshez:

1 teáskanál étkezési keményítő
3 evőkanál víz

Elkészítés:

A szárított gyümölcsöket egy éjszakán át 5 dl vízbe áztatjuk.
Másnap felforraljuk, 2 percen keresztül főzzük, majd egy szűrőbe öntjük, hogy a gyümölcsök lecsepegjenek. Ennek a levét félretesszük.
A megduzzadt gyümölcsöket apróra vágjuk.

A lisztet összekeverjük egy tálban a sütőporral, a cukorral, a fűszerekkel, a kakaóval, a gyümölcsökkel és a konyakkal, majd a gyümölcsök főzőlevéből annyit teszünk a lisztkeverékhez, hogy egy sűrű masszát kapjunk.

Ki lehet keverni a kézi mixerrel is az eredeti recept szerint, de ha nem áll össze, egy fakanállal is meg lehet oldani.

Ekkor beleöntjük a mogyorót, a mazsolát, a narancshéjat, és a mandulát. Ha nagyon ragadna a tészta, adhatunk hozzá egy kis lisztet.
Hosszúkás kenyér-alakúra formázzuk.

A vizet összekeverjük a keményítővel, felforraljuk, és ezzel bekenjük a gyümölcskenyér külsejét.

Sütőpapírra helyezzük egy tepsin, és előmelegített sütőben 170 °C - on 60 percig sütjük.

Lehet más szárított gyümölcsből is csinálni, csak a mennyiség legyen meg. Ha nagyon barnul a teteje a sütésnél, tegyünk rá alufóliát.

Ugyanezt meg lehet úgy is csinálni, hogy élesztős kenyértésztát készítünk, és ebbe dagasztjuk bele az összevágott dolgokat.

A receptet Zsuzsi barátnőmtől kaptam a fotóval együtt, ő készítette el a süteményt.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, ez aztán a tömény "cucc":)

mariam írta...

Szerintem is! :-)